Признаци на топлинен удар, които всеки трябва да знае

Горещото време увеличава риска от топлинен удар

Лятото като цяло се асоциира с отпуската, морето и хубавото време. Но високите летни температури могат да докарат на човек сериозни здравословни проблеми.

Черната статистика сочи, че около 618 души умират от усложнения, свързани с екстремна топлина всяка година в Съединените щати, включително изчерпване на топлината и топлинен удар. Двете състояния са подобни, но имат някои ключови разлики.

Топлинното изчерпване се свежда до няколко фактора - излагане на некомфортно високи температури в продължение на няколко дни и липса на течности. Това може да доведе до обилно потене, ускорено дишане и слаб пулс.

Ако не се вземат спешни мерки, изчерпването на топлината всъщност може да стане причина за топлинен удар - смъртоносна болест, която настъпва, когато температурата на тялото ви се повишава много бързо, стимулирайки още по-неприятни симптоми.

Сред най-честите признаци на топлинен удар, са висока температура, липса на пот или обилно потене, силно главоболие, замаяност, изтощение, дезориентация, гадене или повръщане, повишена сърдечна честота или затруднено дишане.

Ако вие или ваш близък сте получили топлинен удар, първо се обадете на Спешна помощ. Преди идването на медицинския екип, най-доброто, което можете да направите, е бързо охлаждане на засегнатия.

Добрата хидратация е ключова при топлинен удар

Това е ключово за прилагането на първа помощ при топлинен удар. За целта е добре да го преместите на проветриво и сенчесто място, след което му направете студени компреси и да му дадете вода. Хидратацията е ключова при това състояние.

Както разбрахте, последиците от летните горещини понякога могат да бъдат изключително сериозни. Затова е важно да се взимат превантивни мерки. За да сведете до минимум риска от топлинен удар, не забравяйте да пиете много течности и избягвайте физическата активност и спорта в жегите.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати