Камъни в жлъчката: Всичко, което трябва да знаете!

Камъни в жлъчката: Всичко, което трябва да знаете!

Жлъчните жлези и жлъчните пътища заедно с жлъчния сок изпълняват значителни функции, включително храносмилането и абсорбцията на мазнини и екскрецията на различни метаболити от черния дроб.

Наличието на жлъчни камъни в жлъчната система е известно като холелитиаза. Ако калциите са в жлъчния мехур, това е холецистолитиаза, а ако те са в жлъчните пътища, това е холедолитиоза.

Камъните в жлъчката са твърди образувания, създадени от компонентите, намиращи се в жлъчния сок. Жлъчнияt сок е жълто-зелена течност, която съдържа жлъчни киселини, холестерол, билирубин, метали и други метаболити. Следователно, ние различаваме холестерола (камъни с холестерол), билирубин (камъни с билирубин) и смесени.

Причини за камъни в жлъчката

Все още не е ясно определено какво точно води до появата на жлъчни камъни. Причината може да бъде една или комбинация от следните теории.

- Възпаление на жлъчните пътища - смята се, че възпалението играе важна роля при образуването на жлъчни камъни. Промяната в рН на жлъчния сок води до образуването на фибрин, който заедно с бактериите е основата за образуването на жлъчни камъни;

- Стагнация на жлъчката - ако поради някаква причина (малформация на жлъчните пътища, запушване и т.н.) има забавяне, възможно е да се натрупа жлъчката и да се образуват камъни в жлъчката. Ако има повишено ниво на холестерол или билирубин в жлъчния сок, а нивото на лецитин и жлъчни соли се намалява, е възможно да се образуват камъни.

Рискови фактори за камъни в жлъчката

Камъни в жлъчката: Всичко, което трябва да знаете!

Най-често срещаните рискови фактори, които могат да доведат до камъни в жлъчката, са:

- Затлъстяване - прекомерното телесно тегло може да увеличи риска от камъни в жлъчката;

- Диета, богата на холестерол - когато в жлъчния сок има високо ниво на холестерол, а е намалено количество на жлъчни соли и лецитин, се създава възможност за натрупване на холестерол и появата на калкули;

- Женски пол - болестите на жлъчната система и появата на жлъчни камъни са по-чести при жените. Причината за това е високото ниво на естроген;

- Хора на възраст над 40 години - с увеличаването на възрастта жлъчният сок се насища с холестерол, като в същото време намалява нивото на лецитин. Той позволява натрупването на холестерол и появата на жлъчен калкулатор;

- Бременност - промяната в хормоналния статус по време на бременността причинява намалена секреция на жлъчните соли и намалена подвижност на жлъчния мехур, което увеличава риска от камъни в жлъчката;

- Рязко намаляване на телесното тегло - в този случай често се отделя голямо количество холестерол, което може да доведе до появата на жлъчни камъни;

- Диабет - причината все още не е изяснена. Честото появяване на камъни в жлъчката при пациенти с диабет се смята, че се дължи на намалена подвижност на жлъчния мехур и за запек в жлъчния тракт;

- Перорални контрацептиви - повишените нива на естроген могат да доведат до камъни в жлъчката;

Камъни в жлъчката: Всичко, което трябва да знаете!

- Генетично предразположение - ако има положителна семейна история (член на семейството е имал преди това), рискът се увеличава.

Симптоми за камъни в жлъчката

Холелитиазата може да бъде асимптомна (без симптоми и открити камъни при случаен преглед) или с ясни симптоми и признаци.

Клиничната картина на жлъчните камъни в стомаха може да включва:

Внезапна и силна болка в корема, най-често под дясната ребрена клетка. Болката може да се разпространи до дясното рамо и вдясно назад. Това се случва най-често след обилна мазна храна и продължава 1-4 часа.

- гадене;

- повръщане;

- повишена телесна температура;

- диспепсия;

- жълтеница.

Усложнения при камъни в жлъчката

При жлъчните камъни има възможност за усложнения:

- Остър холецистит. Остро възпаление на жлъчния мехур. Камъните в жлъчката могат да причинят възпаление на жлъчния мехур. Причината най-често се дължи на препятствия. Това състояние се проявява при повишена температура, гадене и болка под колана на дясната ребро. Ако състоянието прогресира, може да има жълтеница и силна болка в корема.

- Холангит. Възпаление на Коледод. Choledochus е основният жлъчен канал, който може да бъде блокиран от камъни в жлъчката и по този начин причинява стагнация и канцерогенна инфекция. Това състояние е свързано с жълтеница, повишена температура и болка в корема.

- Панкреатит. Възпаление на панкреаса. Наличието на камъни в жлъчната система може да предизвика възпаление на панкреаса. Причината за това е най-често блокада на жлъчните камъни в панкреаса, свързан с главния жлъчен канал.

- Холеохолитиаза, жлъчни камъни в жлъчните пътища. Възможно е калциите да се появят в жлъчните пътища, въпреки че повечето от тях произхождат главно от жлъчния мехур. Панкреатит и холангит често се появяват в това състояние.

Камъни в жлъчката: Всичко, което трябва да знаете!

- Карцином на жлъчния мехур. Хроничното възпаление на жлъчния мехур създава определен риск от рак на жлъчния мехур. Това е изключително агресивен тумор, защото е трудно да се отговори на химиотерапията и лъчетерапията. За щастие тази злокачествена реакция се среща рядко.

Поставяне на диагноза камъни в жлъчката

За да се направи диагноза, в допълнение към подробната история и преглед трябва да се направят кръвни и биохимични анализи и ултразвук на корема. При необходимост възможни са и допълнителни изследвания като ЕРЦП (ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография), ултразвукова перкутанна холангиогрфия др.

Лечение и профилактика на камъни в жлъчката

Лечението на това състояние зависи от клиничната картина. Ако заболяването е с остра симптоматика, лекарството се използва за облекчаване на болка, лекарства за лечение на инфекцията и се препоръчва спешно хирургично извличане на жлъчните камъни.

Ако клиничната картина е спокойна, освен хирургическата интервенция има и други терапевтични методи, които могат да се прилагат като литотрипсия и разтваряне с лекарства (камъни). За медицинско разтваряне е необходимо период от поне 6 месеца за разтопяване на камъните и има вероятност терапията да не доведе до желания ефект. Тази терапия е скъпа и се прилага при пациенти, които са изложени на риск от хирургическа интервенция.

Проучванията показват, че правилното хранене може да помогне за предотвратяването на камъни в жлъчката. Здравните съвети включват практикуване на балансирана диета, която не съдържа изобилие от холестерол и наситени мазнини, както и редовна консумация на храна през целия ден. Освен това се препоръчва повишена физическа активност, особено при хора с повишено телесно тегло.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Свързани рецепти