Всичко, което трябва да знаете за хранителните алергии

хранителни алергии

Хранителните алергии са сред основните проблеми в днешни дни. Te сa реакция на имунната система, която се появява скоро след хранене на определена храна. Най-често от хранителни алергии страдат децата, но в последно време се отключват и при възрастните.

Лecнo e дa oбъpĸaтe xpaнитeлнaтa aлepгия c мнoгo пo-чecтo cpeщaнa peaĸция, извecтнa ĸaтo нeпoнocимocт ĸъм xpaни. Затова правете разлика!

Ако дадена храна причинява само храносмилателни неволи като стомашно разстройство, говорим за хранителна чувствителност. Алергичната реакция възниква, когато имунната система възприема протеините в дадена храна като заплаха и произвежда антитела, наречени имуноглобулин Е (IgE), за да се защитят срещу нашествениците.

Тези току-що произведени антитела се свързват към специални клетки на кръвта и специални клетки в меките тъкани. Тези клетки след това са симулирани да освободят хистамин, който причинява симптоми на алергия.

Сред най-често срещаните признаци на хранителни алергии са обрив или копривна треска, сърбеж, задух и хрипове, повтаряща се кашлица, подуване на дихателните пътища и проблеми с гълтането, слаб пулс, виене на свят, стомашни болки, повръщане, гадене или диария.

Алергичните реакции понякога са леки, но едно изследване от 2017 г. установява, че все повече възрастни с хранителни алергии изпитват анафилаксия, тежка реакция, която кара дихателните пътища да набъбнат, кръвното налягане драстично да падне и тялото да попадне в шок.

хранителна алергия

Без незабавно лечение анафилаксията може да бъде фатална. Високата честота на анафилаксия може да се дължи отчасти на видовете храни, към които възрастните обикновено са алергични. Това са риби, ракообразни, соя, пшеница, фъстъци и ядки.

Децата също често имат алергия към храни като фъстъците, яйцата и млякото. Що се отнася до причините за алергични реакции при възрастни, експертите подозират, че сред тях са дефицит на витамин D, който играе важна роля в имунната функция, както и промени в чревните бактерии.

Освен това, ако дадено лице не влиза в контакт с алергени, като ядки и риба в ранна детска възраст, това може да доведе до развитие на алергии на по-късен етап в живота му.

Веднъж проявили се, алергиите се третират, като в диетата се налага да се елиминират храните, съдържащи алергени. Важно е внимателно да се четат етикетите на храните за съдържащите се в тях съставки.

Разбира се, ако подозирате, че имате хранителна алергия, важно е да посетите алерголог за потвърждение. Дори ако симптомите ви са леки, не чакайте.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати