Как тялото реагира на ухапването от комари и какво означава това?

комар
3 броя неопренови маски за многократна употреба-23%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя неопренови маски за многократна употреба
30.00 лв.
23.10 лв.
Виж ››

Комарите са напаст. Те могат да вгорчат и най-перфектно планираната вечер с хищните си набези. Без да правим някакви аналогии с човешкия живот, но в действителност само и единствено женските комари ни жилят.

Женските комари се нуждаят от кръвта като източник на протеини за развитието на яйцата си. Когато насекомото ви ужили, то вкарва върха на устата си в един от кръвоносните съдове, като инжектира слюнката си в кръвта. Слюнката включва протеин, който предпазва кръвта от съсирване, докато яде. Именно тези протеини, а не самото ужилване, предизвикват подуване, зачервяване и сърбеж на повечето хора, но не на всички.

В действителност комарите хапят всеки, но реакция на организма има само при онези, които са алергични на този вид протеини. Малко известен факт е, че може да се направят някои медицински изводи за самите нас по това как организмът ни реагира на този вид инсектициден протеин.

Ако комарите ви жилят, но нямате никакви реакция, това означава, че сте един от малкото късметлии, които не са алергични към слюнката им. Това също може да означава, че сте развили имунитет срещу ужилването им. Когато човек е имал многократна експозиция на алергена от комарите, неговата имунна система може да спре да го разпознава като проблем и да няма реакция. Това прави и имунитета по-издръжлив срещу други ухапвания от насекоми.

Най-често след ужилване от комар се появява малка червена пъпка. Това е обичайният имунен отговор. Неудобството продължава един или два дни и след това изчезва.

ухапване от комар

По-неприятно е, когато ухапването доведе до голямо плоско петно върху кожата. Това означава, че сте по-чувствителни към протеините от комара и следва да вземете някакви мерки за предпазване от неприятните насекоми. Този вид реакция може да се появи при почти всеки човек. Ако комарът се храни по-дълго време, без да е обезпокояван, той вкарва по-голямо количество слюнка в кръвообращението и реакцията е по-силна.

Понякога ухапването от комар може да доведе до уртикария и треска. Тази по-екстремна реакция може да означава, че тялото е по-предразположено към алергии и има по-слаб имунитет. От тези симптоми най-често са заплашени децата, хората със заболявания, отслабващи имунната система, и пътуващите, изложени на нови видове комари.

Много рядко ужилването от комар може да доведе до анафилаксия (тежка алергична реакция). Състоянието се характеризира с подуване на устните или езика, затруднено дишане, хрипове, кашлица. Това обикновено се получава при хора с неработеща имунна система и при много малки деца. В тези ситуации на засегнатия трябва да се даде инжекционен епинефрин и да се потърси незабавна медицинска помощ.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати