ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Вреден ли е лакът за нокти?

Вреден ли е лакът за нокти?

Лак за нокти
Бял пластмасов кухненски стелаж с колелца - 56см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Бял пластмасов кухненски стелаж с колелца - 56см
30.00 лв.
Виж ››

Дългите нокти с равномерен цвят и розов оттенък са не само приятни на вид, но са и признак на добро здраве. Състоянието им се влияе от много фактори - метаболизъм, хранителни навици, температурата навън и не на последно място козметичните процедури, на които повечето дами ги подлагат.

Лакирането е най-честата практика, на която се подлагат ноктите, но това крие своите рискове. Не само кожата, но и ноктите дишат и имат нужда от кислород и влага, за да бъдат здрави и да изглеждат добре. На пазара е пълно с дишащи лакове, но истината е, че по-голямата част от нокътя остава запечатана, докато лакът стои върху него.

Важен е въпросът и със съставките на лака за нокти. Известно е, че голяма част от съставките са токсични, но има три от тях, които заслужават специално внимание, защото не напразно са наречени „токсичното трио”. И така, вреден ли е лакът за нокти и за какво трябва да внимаваме!

Толуен

Може да засегне централната нервна система и да причини репродуктивни проблеми. Последици от употребата на лак за нокти, съдържащ толуен, са припадъци, главоболие, слабост, гадене. При тези симптоми трябва да знаете, че лакът Ви не отговаря на международните стандарти за безопасност.

Формалдехид

Безцветен газ, който спомага за удължаване трайността на лака за нокти. Ако сте алергична, формалдехидът може да доведе до дерматит. В най-тежките случаи може да причини сърдечни нарушения, конвулсии и дори рак.

Дибутилфталат

Вреда от лака за нокти

Той се използва като ароматизатор. Това обаче е опасна съставка, която може да доведе до хормонални проблеми, да предизвика гинекологични заболявания и проблеми на дихателните пътища.

Ако все пак не искате да се отказвате от маникюра и педикюра избирайте продукти, които са по-безопасни за здравето Ви. Някои опаковки имат обозначения, които трябва да търсите.

5-Free: това означение показва, че продуктът не съдържа формалдехид, производните му смоли, толуен, дибутил фталати или камфор.

3-Free: това означение показва, че лакът за нокти не съдържа само три от вредните компоненти - формалдехид, дибутилфталат и толуен.

Затова проверявайте лаковете с кои съставки са произведени, преди да ги ползвате.

Трябва да се внимава и при полагане на основа преди лакиране. Химикалите от основата могат да увредят нокътя и той да се напука. Затова ноктите най-напред трябва да се разтрият с хидратиращ лосион, за да може микропукнатините в тях да се затворят и те да бъдат предпазени от проникване на химикали от козметиката за здрави нокти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати