Ето как лицето сигнализира за липсата на витамини

Лице
Защитна еко маска със сребърни йони - Медтекстил-20%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна еко маска със сребърни йони - Медтекстил
10.00 лв.
8.00 лв.
Виж ››

Всяка сутрин първото нещо, което правим, е да погледнем лицето си в огледалото. На него могат да се видят ясно изписани проблемите ни от всякакво естество.

Всяка промяна във вида свидетелства за определена липса. Но понякога лицето сигнализира за липса на витамини. Добре е да се научим да разчитаме по лицето си сигналите, които ни изплаща нашето тяло. Вижте някои основни неща, които трябва да следим по лика си. Ето как лицето сигнализира за липсата на витамини.

Кожата на лицето

За липса на витамини най-лесно можем да се ориентираме по кожата на лицето. Ако забелязваме суха кожа и ако са се появили твърде рано бръчки, това подсказва, че имаме недостиг на витамин A и дефицит на витамин E. Мазната кожа, която се лющи, е сигнал за недостиг на витамин В2, а появата на акне и петна по лицето подсказват за липса на мастни киселини. Чрез тях лицето сигнализира за липса на витамини.

Честите алергии и дерматит сигнализират, че е нужно да проверим нивата на витамините от група В и биотин. При проблеми с витамин В по кожата могат да се появят рано и старчески петна. Кожните дерматити, придружени със сърбеж, говорят за недостиг на витамини B-комплекс, най-вече витамин В3 или витамин В6, както и дефицит на йод.

Очи

Очи

При авитаминоза в организма ни се появяват очни проблеми. Най-често това са звездички пред погледа, придружени от световъртеж. Тези състояния се причиняват от липса на витамин D. Ако нощното ни виждане отслабне, значи не сме успели да си осигурим нужните количества от витамин А. Дефицит на витамин А води и до възпаления на очите и парене, особено вечер. При подпухнали очи е необходимо да се регулират запасите на йод, чийто източник е йодираната сол и морските дарове. Чрез подпухване лицето сигнализира за липса на витамини.

Коса

Бляскавият и красив външен вид на косата свидетелстват и за добро здраве, но ако забележим, че косата ни е станала суха и се чупи, значи страдаме от липса на витамини. Ако не сме осигурили достатъчни количества витамин Е, може да се появи сърбеж по скалпа. Пърхотът пък подсказва за липса на витамини В6 и В12, както и ненаситени мастни киселини. Недостигът на рибофлавин се познава по бързото омазняване на косата. При косопад трябва да се притеснявате за недостиг на витамин С.

Устни

Устни

Има още един признак, чрез който лицето сигнализира за липса на витамини. Прекалено бледите устни са белег за дефицит на желязо. Честите простуди и ниско кръвно налягане са други прояви на дози дефицит. В такъв случай трябва да се яде повече червено месо и да се ограничи приемът на калций.

Кървене на венци

Липсата на витамин С често води до кървене на венците. Спадът в имунитета, болки в мускулите и костите, проблемите със зъбите също съпътстват този симптом.

За да се погрижите за своето здраве, просто попитайте лицето си. То ще ви каже от какво се нуждаете.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати