ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Колко кофеин се съдържа в зеления чай?

Колко кофеин се съдържа в зеления чай?

Зелен чай

Зеленият чай е популярна напитка с много ползи за здравето. Някои изследвания свързват зеления чай с подобрена функция на мозъка, намаляване риска от сърдечни заболявания, от диабет тип 2 и рак.

Като всички видове чай, и зеленият съдържа кофеин. Това е важна подробност за хората, които искат да намалят приема на кофеин в ежедневието си. Какво представлява кофеинът и къде се съдържа? Колко кофеин се съдържа в зеления чай?

Кофеинът е химическо вещество, което се среща често в естествено състояние в листата и плодовете на повече от 60 вида растения, включително листата на чаените растения. Кофеинът е стимулант на централната нервна система, който повишава бдителността и бори умората. Приемът на кофеин е свързан с редица ползи за здравето като подобряване на метаболизма и повишаване на физическата активност.

Някои хора обаче могат да бъдат по-чувствителни към кофеина, отколкото други. Освен това кофеинът може да причини безпокойство, безсъние или неравномерен сърдечен ритъм. Тъй като кофеин в зеления чай се среща естествено, количеството му зависи до голяма степен от разнообразието от чаени растения, условията на отглеждането им и начина, по който се обработват и варят.

Чаят, направен от стари листа, съдържа по-малко кофеин от този, сварен от млади чаени листа. Количеството кофеин може да бъде повлияно и от сорта зелен чай, който избирате. Прахообразните чайове имат по-високо съдържание на кофеин. И накрая, колкото по-дълго варите или запарвате своята напитка, толкова повече кофеин ще навлезе в нея.

Каква е безвредната граница на кофеин, която можете да стигнете за ден? При възрастни над 19-годишна възраст се приема, че напълно безвредно е приемането на около 400 милиграма на ден, което е еквивалентно на 8 чаши зелен чай. За да предотвратите негативните ефекти от кофеина, се препоръчва да се раздели приема, като се ограничи количеството, приемано на един път, на 200 милиграма. 200 милиграма кофеин се съдържат в 4 чаши зелен чай.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати