Това са чудодейните билки в България

билки

България е на четвърто място в света по богатство на растителни видове. Събират се над 300 вида билки, а общото число на лечебните между тях е 800. Заради благоприятните климатични условия българските чудодейни билки съдържат много биологично активни вещества.

Народната медицина помага да се открият нови лечебни свойства на билките. Най-известна в световен мащаб е специфична съставка на кокичето, от която се произвежда известният препарат нивалин. Ще се спрем и на още от най-известните чудодейни български билки и техните качества.

Бъз

Бъзът е най-разпостранената билка на българска почва. Смята се за най-силната и универсална наша билка. Бъзът е много богат на полезни вещества и се използва за лечение на много болести. Той наистина е чудодеен. Бъзът е силно енергийно растение и се ползва за преодоляване на пролетната умора, депресията и половата слабост.

Бял равнец

бял равнец

Белият равнец е от най-използваните чудодейни билки. Наричат го още мъжка билка, защото в миналото мъжете са носили задължително от нея, когато са отивали на война. Той има кръвоспиращо и кръвопречистващо действие и е отлично средство за детоксикация на организма.

Маточина

Маточината, наричана още лимонче, е много полезна билка за тези, които са изложени на всекидневен стрес. Листата на растението са с лек лимонов вкус и действат успокояващо на нервната система. Те облекчават и смущения в стомаха и червата.

Ранилист

ранилист
Снимка: flora.nhm-wien.ac.at

Тази билка е наричана също хайдушка билка, защото е била високо ценена още от хайдутите. Наричат я и раковче. Тя засилва имунната система при нервно изтощение, помага при световъртеж, подагра и болести на жлъчката. В последно време се използва и друго нейно свойство - за намаляване на телесното тегло. Лекува всички белодробни възпаления.

Невен

Невенът е може би най-старата българска чудодейна билка. От нея се прави мехлем, който е много полезен при изгаряния и други кожни възпаления или проблеми.

Тя се приема и вътрешно. Отварата от невен е добро средство при стомашно-чревни заболявания, гастрити и колити.

Жълт кантарион

жълт кантарион

Наричат го лекарство на тялото и душата. Това не е случайно, жълтият кантарион лекува най-много болести. При стрес, депресии, тревожност е изключително полезен, качествата му на антидепресант са безспорни, тъй като повишава нивото на серотонина. Полезен е за бъбреците, стомаха, черния дроб, жлъчката. Помага и при кожни проблеми, като влиза в състава на различни мехлеми срещу кожни раздразнения.

Други билки, без които не можем, са имелът, който подпомага кръвообръщението и е полезен при високо кръвно налягане, босилека, алоето, мечото грозде за чай при бъбречни проблеми, седефчето, лавандулата и много други.

Билките са един от най-вълшебните подаръци, които природата ни е дала и познаването им отваря вратите към един невероятен свят, който съществува, за да бъде в наша полза.

Виж повече

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари