ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Как влияят наркотиците на мозъка?

Как влияят наркотиците на мозъка?

Наркотици

Човешкият мозък е най-сложният орган в тялото. Той стои в центъра на всяка активност – нуждаем се от него, за да шофираме, за да дишаме, за да говорим, за да се храним, за да се движим, за да създаваме, за да работим, мислим и функционираме. Той регулира най-първичните функции на тялото ни. На кратко, мозъкът ни сме ние самите.

Наркотиците му повлияват пряко. Това означава, че те действат и на всички функции, които той извършва, тоест – на всичко. Някои наркотици активират конкретни неврони, които обаче не работят по естествен начин, а изпращат грешни съобщения на цялото тяло.

Наркотиците повлияват най-важните дялове от мозъка, които са необходими за поддържането на есенциални функции. Така например дрогата повлиява тази част на мозъка, която отговаря за мотивацията, за приятните изживявания, за удоволствията – хранене, секс. Наркотиците карат този дял да стане свръхчувствителен, което ни кара да изпитваме еуфория, или това, което наричаме „надрусване”.

Този дял свиква с присъствието на подобни вещества в тялото, което означава, че за да изпитаме удоволствие, трябва да му ги набавяме постоянно. Така става и пристрастяването – не можем да усетим удоволствие от друго освен от дрогата.

Такива субстанции повлияват и този дял, който отговаря за раздразнението, безпокойството, нервността, стреса. Именно тези дялове се засягат при абстиненция – моментът, в който ефектът на наркотиците избледнява и малко по малко изчезва. С времето употребяващите използват наркотиците не за да изпитат еуфория, а за да успокоят мозъка си.

Дрогата действа на възможността ни да мислим, да решаваме проблеми, да взимаме решения, да контролираме импулсите си. Някои наркотици, като опиатите – морфин, например, повлияват дялове от мозъка, отговорни за базисни функции като дишане. Така при употребата можем да намалим или спрем дишането, сърдечната активност, които могат да доведат до смърт.

Влияние на наркотиците

Амфетамините пък повлияват допамина – хормон на щастието, който естествено е произведан от мозъка. При прием на стимуланти, какъвто е амфетаминът, тялото ни излъчва необичайно голямо количество допамин, за да ни даде чувството на еуфория. По същия начин действа и кокаинът.

При халюциногените като например LSD се повлияват нивата на серотонин – друг естествен хормон на щастието. Те свръхстимулират всички човешки сетива – зрение, слух, мирис, допир. На практика те имитират психоза – състояние, което не е нормално за тялото и му причинява силен стрес. Те стимулират и тази част от мозъка, която е отговорна за настроението и възприятието. Те блокират и химикала, който е отговорен за създаването на спомени, за ученето, за болката.

Не забравяйте, че всички наркотици са опасни и силно пристрастяващи. Не бива да експериментирате с подобни вещества, защото това може да има сериозни странични ефекти. А свръхдозата може да доведе и до смърт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати