Как да се отървете от висцералната мазнина

висцерална мазнина

Висцералната мастна тъкан, известна още като коремна мазнина, се намира в коремната кухина. Натрупването ѝ е изключително вредно. Свързано е с по-висок риск от диабет тип 2, инсулинова резистентност, сърдечни заболявания и дори някои видове рак.

Мастните клетки правят повече от това само да съхраняват излишната енергия. Те също така произвеждат хормони и възпалителни вещества. Висцералните мастни клетки са особено активни и продуцират още повече възпалителни маркери. С течение на времето тези хормони могат да стимулират дълготрайно възпаление и да увеличат риска от хронично заболяване.

Пример за това са сърдечните заболявания. Дългосрочното възпаление може да доведе до образуване на плака в артериите, което е рисков фактор за сърдечни заболявания. Този вид мазнини също увреждат черния дроб и панкреаса, като увеличават риска от различни заболявания, като най-страшните от тях са рак и диабет.

Трудно е да се прецени колко висцерална мазнина имате. Въпреки това изпъкналият корем и голяма талия са два признака, че е време да предприемете мерки за стопяването ѝ. За щастие, има доказали се стратегии, които могат да ви помогнат да загубите това опасно мастно натрупване. Вижте някои от тях в следващите ни редове.

Опитайте диета с ниско съдържание на въглехидрати

Диетите с малко въглехидрати са ефективен начин за намаляване на висцералната мазнина. Всъщност, много проучвания показват, че именно тези обособени хранителни режими са по-ефективни при намаляването на висцералната мазнина, отколкото при диетите с ниско съдържание на мазнини.

Правете повече аеробни упражнения

кардиоупражненията се справятс висцералните мазнини

Редовната аеробика е чудесен начин да се сбогувате с висцерална мазнина. Известните като кардио упражнения топят изключително много калории. Всъщност много проучвания показват, че аеробното упражнение може да ви помогне да загубите висцералната мазнина дори и без диета. Разбира се, съчетаването на аеробика със здравословен хранителен режим бързо може да ви отърве от мазнините.

Яжте повече разтворими фибри

Фибрите могат да бъдат разделени на две категории – разтворими и неразтворими. Разтворимият вид се смесва с вода, за да се образува вискозно гелоподобно вещество. То спомага за забавяне на доставката на усвоявана храна от стомаха до червата. Когато разтворимите влакна достигат до дебелото черво, те ферментират от чревни бактерии в мастни киселини с къса верига.

Тези мастни киселини са основен източник на хранене за клетките на дебелото черво. Интересното е, че те също могат да помогнат за намаляване на висцералната мазнина, като потискат апетита ви. Разтворими фибри можете да си набавите чрез консумация на ленени семена, сладки картофи, бобови растения и зърнени храни.

Яжте повече протеини

високопротеиновите диети помагат за намаляване на висцералните мазнини

Протеинът е най-важното хранително вещество за загуба на мазнини. Изследванията показват, че протеинът може да спомогне за повишаване на метаболизма, което от своя страна спомага за загуба на тегло и изгаряне на висцералните мазнини. Освен това, много проучвания показват, че хората, които ядат повече протеини, са склонни да носят по-малко висцерална мазнина. За да увеличите приема, опитайте да добавите източник на протеини при всяко хранене. Най-големите са месо, риба, яйца, млечни продукти, бобови растения и суроватъчен протеин.

Забравете вредните навици

За да се отървете от висцералната мазнина, трябва да се откажете и от някои вредни навици. Забравете за захарта. Тя е нездравословна и може да увеличи процента на коремни мазнини. Също така прекаляването с алкохола може да увеличи процента на мазнини в цялото тяло, не само в корема. Ограничете с е до три чаши вино седмично. Напълно се откажете от трансмазнините, защото те са изключително опасни за здравето и са виновни за повечето съвременни заболявания.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари