ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Януари – месецът на сърдечните заболявания

Януари – месецът на сърдечните заболявания

Сърдечна атака
Бял пластмасов кухненски стелаж с колелца - 56см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Бял пластмасов кухненски стелаж с колелца - 56см
30.00 лв.
Виж ››

Студеното време може да увеличи риска от сърдечен удар, твърдят изследователите. Резултатите показват, че има 53% повече сърдечни атаки през зимата, отколкото през лятото, и два пъти повече сърдечни атаки за един ден през януари, в сравнение с юли.

Можем ли да наречем януари - месецът на сърдечните заболявания?

Когато дневната температура падне до по-малко от нула градуса по Целзий, средната честота на сърдечните атаки за един ден достигна до четири, в сравнение с времето, когато е над 10 градуса. Освен това, появата на сърдечни пристъпи се увеличава с по-високите скорости на вятъра, ограничената продължителност на слънчевото греене и по-високата влажност на въздуха.

Най-уязвими на температурните промени са възрастните хора и тези с коронарна болест на сърцето. Известно е, че студените температури повишават кръвното налягане и нивата на някои протеини, които могат да доведат до кръвни съсиреци.

Освен това, когато времето е студено, сърцето трябва да работи по-усилено, за да поддържа топлината на тялото и артериите ви да се затягат, което ограничава притока на кръв и намалява подаването на кислород към сърцето ви.

Когато се комбинират, всички тези фактори могат да предизвикат сърдечен инфаркт. Налице е и въпросът за хипотермия, която се получава, когато телесната ви температура спадне под нормалното. Това се случва, когато тялото ви не може да произведе достатъчно енергия, за да запази вътрешната телесна температура достатъчно топла, а това често има фатален край.

Сърдечна недостатъчност е водеща причина за смърт при случаи на хипотермия, поради което е много важно да се обличате подходящо, ако планирате да сте на открито в студа. Съществува и друг фактор, който може да помогне да се обясни защо сърдечните заболявания се появяват по-често през зимните месеци, и това е липсата на слънчева светлина.

Някои дейности, които по-често се извършват през зимата, като например ринене на сняг, също могат да допринесат за риска от сърдечен удар, твърдят изследователите. Дори ходенето през тежък, влажен сняг или снеговалеж може да утежни сърцето на някои хора.

Грип

Инфекциите на дихателните пътища и грип са известни рискови фактори за сърдечни заболявания, които имат ясна сезонна вариация. В допълнение, сезонно зависимото поведение, като намалена физическа активност и промени в диетата, също може да превърне януари в месец на сърдечните заболявания.

Когато навън е много студено, хората със сърдечни заболявания не бива да излизат от топли помещения. Макар и на закрито, е добре да останете активни.

Приемайте топли напитки и пикантна храна (стига здравето ви да го позволява), за да се стоплите. Когато сте навън, се обличайте дебело, със слоеве от дрехи, които да изолират студа. Също така, е задължително носенето на шапка, шал и ръкавици. Не се препоръчва прием на алкохол и тютюнопушенето, тъй като това допринася за свиване на кръвоносните съдове и увеличават риска от сърдечни заболявания.

Консултирайте се с лекар, ако имате симптоми на диабет или сърдечни заболявания, преди да се движите активно през зимните месеци, когато температурите са ниски.

За предпазване от сърдечни заболявания се придържайте към здравословна диета, намалете стреса и вредните навици, и спортувайте.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати