Животът с отстранена жлъчка

Има живот след отстраняването на жлъчката.
Компактен комплект за спешна помощ - 18см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Компактен комплект за спешна помощ - 18см
23.00 лв.
Виж ››

Определено можете да живеете без жлъчка. Това, че е отстранена, също не би трябвало да оказва влияние върху очакванията ви за живот. Ако не, промените в храната, които трябва да направите, дори могат да ви помогнат да живеете по-дълъг и здравословен живот.

Премахването на жлъчния мехур се нарича холецистектомия. До оперативното му отстраняване може да се стигне по няколко причини, включително инфекции, възпаление, наречено холецистит, камъни в жлъчката или полип на жлъчния мехур.

След като е отстранен жлъчният мехур, най-вероятно ще трябва да направите някои корекции в начина си на живот и хранителните навици, за да избегнете проблеми. С тези промени, вероятно няма да забележите големи разлики в ежедневието си.

Какво прави жлъчният мехур?

След отстраняване на жлъчката може да почувствате коремна тежест.

За да имате добър без жлъчен мехур, е важно да знаете ролята му, за да разберете какво точно липсва тялото ви. Жлъчният мехур е малък храносмилателен орган, който е разположен в корема, точно зад черния дроб. Свързва се с черния дроб през общия жлъчен канал.

Този канал пренася жлъчката от черния дроб през чернодробните канали, в жлъчния мехур и в дванадесетопръстника - първата част от тънките черва. Жлъчният мехур служи като хранилище за жлъчката, което е вещество, помагащо на тялото ви да разгражда храни и да смила мазнините. Когато ядете, вашият жлъчен мехур освобождава жлъчката в тънките черва, където започва да работи за разграждане на мазнините.

Без жлъчен мехур няма място за събиране на жлъчка. Вместо това черният дроб освобождава жлъчката направо в тънките черва. Това ви позволява все още да смилате повечето храни. Въпреки това, големи количества мазнини или храни с високо съдържание на фибри вече могат да причинят затруднено храносмилане. Това може да доведе до газове, подуване на корема и диария.

Хранене при отстранена жлъчка

Ограничете приема на мазнини

Мазните храни са противопоказни за храненето при отстранена жлъчка. Опитайте се да избегнете храни, които съдържат повече от 3 грама мазнини в една порция. Обърнете специално внимание на етикетите върху преработените меса, млечните продукти, сосове и гарнитури, които понякога съдържат повече мазнини, отколкото бихте могли да предположите. Препоръчително е да внимавате с приема на пържени храни, наденица, говеждо месо, чипс, шоколад, пълномаслено мляко, сирене или сметана и други. Като правило мазнините трябва да съставляват само около 30% от вашата диета.

Яжте по малко, но редовно

Опитайте се да не ядете по много по три пъти на ден. Това може да затрудни храносмилателния тракт, защото черният ви дроб не произвежда достатъчно жлъчка, за да усвоява ефективно големи количества храна. Избягвайте преяждането на всяка цена.

Вместо това, разделете храненията на 5 или 6, съдържащи 300-400 калории наведнъж. Опитайте се да включите в менюто си постно месо, като риба или пиле без кожа или други непроменени източници на протеини. Можете също да ядете смело плодове и зеленчуци.

Ограничавайте приема на фибри

Приемането на повече фибри е полезно за диета при отстранена жлъчка.

Яденето на храни с високо съдържание на фибри веднага след отстраняването на жлъчния мехур може да доведе до подуване на корема, стомашни болки и диария. За това ограничете до минимум

приема на храни като броколи, карфиол, зеле, боб, ядки, трици и пълнозърнест хляб, тъй като имат високо съдържание на фибри.

Не е нужно да изрежете напълно тези храни от вашата диета. Просто започнете с по-малки количества и постепенно увеличете порциите си, докато разберете какво може да поеме тялото ви.

Намалете кофеина

Напитки, като чай и кафе, които съдържат кофеин, както и газирани безалкохолни могат също да увеличат газовете, болката и подуването на корема при отстранена жлъчка. Това е така, защото кофеинът увеличава производството на стомашна киселина, което може да накара стомаха ви да се изпразни по-бързо от обичайното. Без достатъчно концентрирана жлъчка, която да помогне да се разруши съдържанието на стомаха, насочено в червата, типичните симптоми на отстраняване на жлъчния мехур могат да се влошат.

Както при приема на фибри, просто трябва да ограничите консумацията на кофеин, докато се възстановите от процедурата. Постепенно можете да започнете да добавяте повече към диетата си, докато тялото ви се приспособява.

Трябва ли да се направят промени в начина на живот?

Воденето на дневник ще направи животът ви с отстранена жлъчка по-лесен.

Опитайте да водите хранителен дневник. Това може да ви помогне да промените навиците си и да бъдете по-внимателни относно храната и напитките, които консумирате. По този начин бихте могли да избегнете и дискомфорта на потенциалните странични ефекти.

Когато ядете, обръщайте особено внимание на това, как тялото ви реагира на определени храни, особено на тези с високо съдържание на мазнини, подправки или киселини, и запишете отговорите на тялото си. Посочете храни, които ядете, и колко от всяка храна, която ядете в даден момент.

Отстраняването на жлъчката скъси ли живота ви?

Това дали имате жлъчка или не, не оказва съществено значение върху продължителността ви на живот. В действителност, някои от хранителните промени, които трябва да направите, след като е отстранена жлъчката ви, могат да ви осигурят дълъг живот.

Храненето на по-малки количества мазнини, масла, млечни продукти и преработени храни обикновено води до загуба на тегло. Поддържането на здравословно тегло може да нормализира кръвното налягане, сърдечни заболявания, диабет и дори някои видове рак.

Нискокалоричната диета може също да ви помогне да живеете по-дълго, като накарате тялото ви да смила добре храната и да използва енергията по-ефективно.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати