Храни, които причиняват възпаление

Много храни причиняват възпаления в тялото

От една страна, възпаленията могат да се разглеждат като естествен защитен механизъм на вашето тяло да се предпазва, когато сте наранени или болни.

От друга страна, хроничното, продължително възпаление в тялото може да бъде опасно. То е свързано с повишен риск от диабет, сърдечни заболявания, затлъстяване и много други заболявания.

Интересното е, че храните, които консумирате, могат да окажат голямо влияние върху възпалението в тялото ви. За да останете колкото е възможно по-здрави, минимизирате консумацията на храни, които причиняват възпаление. Ето някои продукти, оказващи се причина за възпаление.

Трансмазнини

Почти всеки е съгласен, че изкуствените трансмазнини са много нездравословни мазнини. Често те се посочват като частично хидрогенирани мазнини в списъците със съставките на етикетите на храните.

Повечето маргарини съдържат трансмазнини и често се добавят към преработените храни, за да удължат срока на годност. Консумирането им обаче може да увеличи възпалението и да повиши риска от няколко заболявания, включително сърдечни.

Захар

Захарта причинява възпаления

Захарта и висококачественият фруктозен царевичен сироп са двата основни вида добавена захар в храната. Консумирането им може да причини възпаление, което да доведе до заболяване. Те могат също така да ограничат противовъзпалителния ефект на омега-3 мастни киселини.

Докато малките количества фруктоза в плодовете и зеленчуците са полезни, то консумацията на храни с много фруктоза е свързана със затлъстяването, инсулинова резистентност, диабет, мастната чернодробна болест, рака и бъбречни заболявания.

Алкохол

Известно е, че умерената консумация на алкохол осигурява някои ползи за здравето, но по-високите му количества могат да доведат до сериозни проблеми. Прекомерната консумация на алкохол може да увеличи възпалението и потенциално да доведе до т. нар. синдром на пропускливите черва, което води до възпаление по цялото тяло. Така че алкохолът е причинителите на възпаления.

Колбаси

Има и други храни, причиняващи възпаления. Консумирането на обработено месо е свързано с повишен риск от сърдечни заболявания, диабет, рак на стомаха и рак на дебелото черво. Общите видове преработено месо включват наденица, бекон, шунка, пушено месо и говеждо месо.

Растителни масла

Растителните масла също могат да са сред възпалителните храни

Въпреки това, което сме чували, консумирането на растителни масла не е здравословно. За разлика от необработеното маслиново масло и кокосовото масло, растителните масла и маслата от семена често се извличат от храни, като се използват разтворители като хексан, компонент на бензина.

Растителните масла, направени по този начин, включват царевица, шафран, слънчоглед, рапица, фъстъчено, сусамово и соево масло.

Поради високото съдържание на омега-6 мастни киселини, растителните и семенните масла могат да стимулират възпалението, когато се консумират в големи количества.

Въглехидрати

Рафинираните въглехидрати повишават кръвната захар и стимулират възпалителните промени, които могат да доведат до заболяване.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати