Обичате кафе? Ето до какво може да доведе прекомерната му консумация

Всеки обича да пие кафе
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Почти няма човек, който да не обича вкуса и аромата на кафето. Освен енергична и ободряваща напитка, кафето има впечатляващи ползи за много хора, но само ако се консумира в ниски или умерени количества.

Това важи и за черния чай и всички кофеинови напитки. Приемът им може да подобри настроението, метаболизма ви и умственото и физическото ви представяне.

Предозирането с кофеин обаче може да има неприятни и дори опасни странични ефекти. Изследванията показват, че вашите гени имат голямо влияние върху толерантността ви към кофеина, но все пак е добре да не се прекалява.

Вижте странични ефекти от предозиране с кафе:

Тревожност

Всеизвестно е, че кофеинът повишава бдителността и действа ободряващо. Този прилив на енергия е наистина стимулиращ и ни помага да бъдем по-продуктивни. Въпреки това при по-високи дози може да доведе до тревожност и нервност. Ако усещате подобни състояния, най-добре е да внимавате по колко кафета пиете или съвсем да ги изключите.

Безсъние

Прекомерната консумация на кафе води до безсъние

Кофеинът може да ви помогне да останете будни през деня, но това може да повлияе отрицателно върху качеството и количеството ви на сън. Прекратете прекомерната консумацията на кофеин в ранния следобед, за да избегнете проблеми със съня.

Проблеми с храносмилането

Много хора откриват, че сутрешната чаша кафе помага да се движат червата им. Лаксативният ефект на кафето се приписва на освобождаването на гастрин, хормонът на стомаха, който ускорява дейността в дебелото черво. Самият кофеин обаче също така стимулира движенията на червата чрез увеличаване на перисталтиката. Така че приет в големи дози, може да доведе до разхлабване на изпражненията или дори до диария. От друга страна, някои изследвания показват, че кофеиновите напитки могат да влошат гастроезофагеален рефлукс при някои хора. Намаляването на приема на кафе или преминаването към чай може да е от полза.

Тикове

Жените често прекаляват с консумацията на кафе

Хората могат да развият рабдомиолиза или разрушаване на увредените мускули, след предозиране с кофеин. Ограничете приема на 250 mg на ден, освен ако не сте свикнали да консумирате повече.

Зависимост

Въпреки всички ползи за здравето на кофеина, няма никакво отричане, че това може да стане навик. Въпреки че кофеинът задейства някои мозъчни химикали, подобно на начина, по който кокаинът и амфетамините действат, той не причинява класическа зависимост както тези лекарства. Това обаче може да доведе до психологическа или физическа зависимост, особено при предозиране с кафе.

Високо кръвно налягане

Кофеинът изглежда повишава кръвното налягане, когато се консумира във високи дози или преди тренировка, както и при хора, които рядко го консумират. Но този ефект може да бъде само временен, затова най-добре е да внимавате с дозирането.

Сърцебиене

Предозирането с кафе причинява сърцебиене

Големите дози кофеин могат да увеличат сърдечната честота или ритъма при някои хора. Тези ефекти изглежда се различават значително от човек на човек. Ако ги усетите, помислете за намаляване на приема.

Умора

Кафето, чаят и други кофеинови напитки са известни, че повишават енергийните нива. Въпреки това те могат да имат и противоположния ефект, като водят до умора след отлежаването на кофеина от организма ви. Стремете се към умерен прием на кофеин, за да избегнете умората.

Често уриниране

Повишеното уриниране е често срещан нежелан ефект от прекомерната консумация на кафе, дължащ се на стимулиращия ефект на съединението върху пикочния мехур. Може би сте забелязали, че трябва да уринирате често и понякога неотложно, когато пиете повече кафе или чай. Намаляването на приема на кофеинови напитки може да подобри тези симптоми.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати