8 неща, които вредят на чревните бактерии

8 неща, които вредят на чревните бактерии

Приятелските бактерии в червата са важни за храносмилането, унищожават вредните бактерии и други микроорганизми и произвеждат витамин К, фолиева киселина и мастни киселини с къса верига.

Важно е да се грижите за здравето и броя им, защото намаляването им може да доведе до инсулинова резистентност, наддаване на тегло, възпаление, затлъстяване, заболявания на червата и колоректален рак.

Постигането на здрава чревна флора е важно за цялостното здраве. Много диети, навици и фактори от околната среда могат да окажат отрицателно влияние върху чревните бактерии.

Ето 8 неща, които могат да навредят на чревните бактерии.

Диета без разнообразни храни

8 неща, които вредят на чревните бактерии

Обикновено за здрава се счита богатата и разнообразна чревна флора. Липсата на разнообразие ограничава възстановяването от вредни влияния като антибиотици и инфекции. До разнообразна чревна флора води диетата, състояща се от разнообрази храни, сред които много плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.

Липса на пробиотици

Пробиотиците стимулират растежа и активността на благоприятните чревни бактерии. Липсата им в диетата може да е вредна за храносмилането и имунитета. Богати на пробиотици храни са кисело мляко, леща, нахут, боб, чесън, лук, аспержи, ядки.

Пиене на твърде много алкохол

8 неща, които вредят на чревните бактерии

Консумацията на алкохол има вредно въздействие върху чревните бактерии. Изключение прави умерената употреба на червено вино заради съдържащите се в него полифеноли.

Използване на антибиотици

Антибиотиците са важни лекарства, използвани за лечението на инфекции и бактериални заболявания. Но недостатъкът им е, че убиват не само вредните, но и полезните бактерии. Дори при краткосрочна употреба антибиотиците могат да повлияят на разнообразието и състава на чревната флора, което може да има вредни ефекти върху нея до две години.

Липса на редовна физическа активност

8 неща, които вредят на чревните бактерии

Примери за физическа активност са разходките, градинарството, колоезденето, плуването. Редовната физическа активност има много ползи за здравето, сред които е насърчаване на растежа на полезните чревни бактерии.

Тютюнопушене

Тютюнопушенето е вреден навик, който има пагубни ефекти върху почти всички органи. Отказването от цигарите може да подобри здравето на червата, като увеличи разнообразието на чревната флора, а това може да се случи само след девет седмици.

Недостатъчно сън

8 неща, които вредят на чревните бактерии

Добрият сън има важно значение за цялостното здраве. Лишаването от сън е свързано с много заболявания. Проучвания показват, че то може да има вредно въздействие и върху чревната флора.

Твърде много стрес

За да сте здрави, не е достатъчно само да се храните правилно, да спортувате и да спите достатъчно. Трябва да избягвате и стреса. Прекомерният стрес намалява разнообразието на чревната флора и променя профила ѝ, като увеличава вредните бактерии и намалява полезните.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати