Всичко, което трябва да знаем за мухъла по храната

Мухлясала храна
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
13.00 лв.
Виж ››

Мухлясалата храна има неприятен вид, вкус и текстура. Само мисълта за ядене на продукти с такъв вид пречи на повечето хора да ги опитат. Докато някои видове плесени могат да произвеждат вредни токсини, други се използват за производството на определени храни като мухлясало сирене например.

Мухълът е вид гъбички, които формират многоклетъчни струнни структури. Обикновено се вижда от човешкото око, когато расте върху храната и променя външния ѝ вид. Самата му матрица може да е пухкава, размита или да има прашна текстура.

Той произвежда спори, които му придават специфичен цвят. Обикновено е зелен, бял, черен или сив. Характерно е, че мухълът има миризма, която обикновено е неприятна.

Дори ако мухълът е видим само на повърхността, неговите корени могат да лежат дълбоко в храната. Той се нуждае от влажна, топла органична материя, за да расте, така че храната често е идеалната за него среда.

Хиляди различни видове мухъл съществуват и се намират почти навсякъде в околната среда. Може да се каже, че плесента е начинът на рециклиране на природата.

Мухлясал хляб

Основната цел на общите техники за съхранение на храната като варене, замразяване и сушене е да се спре растежът на мухъл, както и микробите, които причиняват мухлясване на храната.

Както казахме, мухълът може да расте на почти всички храни. Някои продукти са по-податливи на растеж на плесен от други. Пресни храни с високо съдържание на вода са особено уязвими. От друга страна, консервантите намаляват вероятността от растеж на плесените, както и растежа на микроорганизми. Най-често мухлясват плодовете, зеленчуците, сирената и хлябът, особено когато не съдържа консерванти.

По принцип, ако откриете плесен в мека храна, трябва да я изхвърлите. Меката храна има високо съдържание на влага, така че мухълът лесно може да расте под повърхността. Опасността за здравето идва не толкова от мухъла, а от бактериите, растящи заедно с него. Тези микроорганизми са основните виновници за повечето хранителни натравяния.

По-лесно е да се отървете от мухъл върху твърди храни, като например твърдо сирене. Просто изрежете мухлясалата част. Обикновено твърдата или плътна храна не се пробива лесно от плесента.

Ако обаче храната е напълно покрита с плесен, трябва да я изхвърлите. Също така, ако намерите мухъл, не го мийте, тъй като това може да причини респираторни проблеми.

Мухълът не винаги е вреден, когато става дума за храната. Например плесените от рода Penicillium се използват в производството на много видове сирене, включително синьо сирене, бри, горгонзола и камембер.

Има видове мухъл, които не са опасни

Използваните за производството на тези сирена щамове са безопасни за хранене, защото не могат да произведат вредни микотоксини. Други безопасни форми на мухъл са коджи плесените, които се използват за ферментация на соя, за да се направи соев сос. Те се използват и за производство на оцет, както и ферментирали напитки, включително саке.

Важно е да се отбележи обаче, че съществуват вреди от мухъла. той може да произвежда токсични химикали, наречени микотоксини. Те могат да причинят заболяване и дори смърт, в зависимост от потреблението, продължителността на експозицията и възрастта и здравето на индивида.

Острата токсична реакция от плесени включва стомашно-чревни проблеми като повръщане и диария, както и остри чернодробни заболявания. Дългосрочните ниски нива на микотоксини могат да потиснат имунната система и дори да причинят рак. Освен че са изложени на риск от поглъщане на замърсена храна, хората могат да бъдат изложени на вредните ефекти на мухъла чрез инхалация или контакт с кожата с микотоксини в околната среда.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати