ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Какво е физиотерапия?

Какво е физиотерапия?

провеждане на физиотерапия

Медицината има много клонове и направления, чрез които се осъществява цялостно лечение на широк спектър заболявания.

Физикалната терапия, наричана още физиотерапия, е едно от направленията, които се използват най-интензивно при много заболявания, които варират в широки граници - от леки навяхвания до отстраняване последиците от инсулт, инфаркт, полиомиелит. Най-често се прилагат при заболявания на двигателната система.

Каква е същността на физиотерапията?

Физиотерапията е лечение с физически средства. Към тях спадат електрическият ток, светлината, ултразвукът, а също и природните - слънцето, въздухът, водата и лечебната кал. Към физиотерапията се отнася и масажът, тоест механичното въздействие. С физиотерапия са лекували в началните етапи от развитието на медицината, а сега е само един от нейните клонове.

Каква е необходимостта от физиотерапия?

Физиотерапията помага за по-бързо възстановяване след прекарани тежки заболявания или оперативни интервенции. При хроничните заболявания физиотерапията помага на пациента да избягва обострянията на болестта или да се справи с тях по-успешно. Необходима е и когато лекарствата не действат ефективно.

Как действат процедурите?

Физиотерапията подобрява кръвообращението и ускорява метаболизма. Заедно с това се усилва и регенерацията в клетките и тъканите и по тази причина физиотерапията е ефективна при язви, кожни заболявания и други повърхностни нарушения. Използват се методите на галванизация, импулсни токове, високочестотни токове, ултразвук.

С електрофорезата лекарството може да се достави директно до болната тъкан, без да преминава през стомаха и червата. Токът стимулира нервната система. Подпомага процеса на отпускане и съкращаване на мускулите, което е кратък път до стихване на болката. Този процес се нарича електростимулация.

Много е полезен при схващания на мускулите, следствие от травми от всякакъв порядък, както и всички артритни заболявания. Топлината и светлината действат по същия начин - стимулират кръвообращението и ускоряват възстановяването след травми или заболявания.

физиотерапия

Процедурите на физиотерапията стимулират фагоцитната активност. Те са ефективни и при здравословни проблеми на вътрешните органи. Отпускат гладката мускулатура, от която се състоят вътрешните органи и тъкани, и така те се снабдяват по-пълноценно с хранителни вещества. Затова се назначава при сърдечно-съдови и други вътрешни заболявания.

Има ли противопоказания за физиотерапия и какви са те?

Не се назначава физиотерапия при остър стадий на болестта, или ако заболяването е излязло извън контрол. Не се провежда и при: онкологични заболявания, кръвни патологии, висока температура, силни болки, кръвотечения.

Какви са страничните ефекти при физиотерапия?

Страничните ефекти не са много и се проявяват веднага. Включват неприятни усещания, зачервяване, отоци и изгаряния. Сериозните увреждания се избягват, защото въздействието върху организма е минимално.

Болезнена ли е физиотерапията?

Не. Неприятните усещания са минимални - мравучкане, леко парене, но едва осезаеми. Много от процедурите са приятни - масажите чрез механични уреди - масажори или извършени от специалист. Много зареждащи са разходките на чист въздух, тичането в парка - те също са вид физиотерапия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest