Как да се отървем от жълтите зъби? 11 домашни средства

Как да се отървем от жълтите зъби? 11 домашни средства
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-13%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
25.00 лв.
Виж ››

Съвсем естествено е зъбите на човек да стават по-жълти с възрастта. Много хора се насочват към домашните лекове, за да се отърват от жълтите зъби. Жълтите зъби загрозяват усмивката и намаляват самочувствието, притесняват човек и постепенно той започва да се прикрива и усмихва все по-малко. Това е много тъжно, нали?

Чудите се кои методи са най-ефективни? В тази статия ще ви представим 11 средства, които да опитате в домашни условия, за да се радвате на по-бели зъби и хубава усмивка. Опитайте ги и за сравнително кратък период от време ще се радвате на по-голяма белота. Разбира се, в някои случаи пожълтяването на зъбите не може да се повлияе от домашни средства. Препоръчва се консултацията със зъболекар, който най-добре ще посъветва какво да се направи при този вариант.

Природни средства

Тези 5 природни средства ще ви помогнат да си върнете белотата на зъбите. Те са алтернатива на възможностите за избелване, които зъболекарят ще ви предложи:

1. Готварска сода и водороден пероксид (перхидрол)

Как да се отървем от жълтите зъби? 11 домашни средства

Домашната паста за зъби, съдържаща 1 супена лъжица сода за хляб с 2 супени лъжици водороден пероксид, намалява оцветяването на зъбите и подобрява тяхната белота.

2. Витамин C

Дефицитът на витамин С може да влоши пародонтита, който допринася за обезцветяването на зъбите. Приемането на допълнително витамин С може значително да намали този ефект.

3. Плодови ензими

Как да се отървем от жълтите зъби? 11 домашни средства

Пастата за зъби, съдържаща ензимите папаин от плода папая и бромелаин от ананас, помага за премахването на петна от зъбите. Похапването на ягоди или пастата с ягоди са изключително полезни за белотата на зъбите. За да си приготвите отлична избелваща паста за зъби са ви необходими една по-голяма ягода и малко сода за хляб. Намачкайте на кашица и търкайте зъбите в продължение на 2-3 минути. След това измийте с обикновена паста и изплакнете. Така ще премахнете възможните семчици, отделили се от ягодата.

Ягодите са изключително богати на ябълчена киселина, която стяга венците, отстранява зъбната плака и премахва някои повърхностни петна. Содата за хляб пък е богата на натриев бикарбонат, който има много добър неутрализиращ киселинен ефект.

Все пак не е хубаво да се прекалява с този метод, тъй като може да възникнат промени в структурата на зъбния емайл. Прилагайте го един или два пъти месечно. Ако имате по-чувствителни зъби най-добре се консултирайте със зъболекар, преди да пристъпите към този домашен метод за избелване на зъбите.

4. Ябълков оцет

Как да се отървем от жълтите зъби? 11 домашни средства

Проучване, проведено през 2014 г. върху животни, доказва, че ябълковият оцет може да намали оцветяването на зъбите и да подобри тяхната белота. Той може да повреди повърхността на зъбите, затова трябва да се използва в умерени количества.

5. Кокосово масло

Жабуренето с кокосово масло може да бъде ефективен начин за намаляване на натрупването на плаки върху зъбите, които допринасят за пожълтяване. Кокосовото масло е изключително полезно и за здравето на венците, заздравява ги и премахва болестотворните бактерии.

Стоматологични средства

Останалите 6 традиционни съвети за грижа за зъбите са често препоръчвани от зъболекарите:

6. По-често миене на зъбите

Най-важно е винаги да се мият зъбите след консумиране на храни или напитки, които оцветяват външния слой на зъбите. Също толкова важно е и спазването на препоръките, дадени от зъболекаря за правилно почистване на зъбите с четка.

7. Избелваща паста за зъби

Избелващата паста може да помогне за подобряване белотата на зъбите. Тя обикновено изсветлява цвета на зъба с един или два нюанса.

8. Гел-шини

Шините могат да избелят зъбите с един или два нюанса, като се поставят над горните и долните зъби. Те съдържат избелващ гел и се носят от 2 до 4 часа през деня или през нощта.

9. Избелващи ленти

Как да се отървем от жълтите зъби? 11 домашни средства

Избелващите ленти представляват тънък слой пероксиден гел върху пластмасови ленти, които пасват на повърхността на зъбите. Лентите се използват два пъти дневно в продължение на 30 минути. Те могат да избелят зъбите с един или два нюанса. Все пак се консултирайте кои ленти са най-добрият вариант за вас, тъй като понякога струват прекалено много пари, а резултатът не е толкова добър. Хората с по-криви зъби не бива да се спират на избелващите ленти, тъй като повърхността им няма да успее да се прикрепи равномерно към зъба и избелващият ефект няма да е равномерен.

10. Вода за уста

Изплакването с вода за уста два пъти дневно за 1 минута може да доведе до подобряване на цвета с един или два нюанса в рамките на 3 месеца. Водата за уста е важна част от поддържането на отлична орална хигиена, така че задължително я включете в своята рутина. Избирайте избелващи пасти за зъби, които ще гарантират още по-добър ефект.

11. Активен въглен

През 2017 г. се доказва, че пастата за зъби с активен въглен може да помогне да се намали оцветяването на зъбите. За избелване на зъбите можете да си закупите таблетки с активен въглен, които се стриват и разреждат с малко количества вода. Получава се своеобразна кашица, с която се натриват зъбите в продължение на две минути. След това устата се изплаква старателно с хладка вода. Още се първата процедура се забелязва разликата, но за по-дълготраен ефект трябва да се извършва редовно. Активният въглен няма противопоказания и не наранява венците и емайла на зъбите.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати