Как да подсилим паметта си?

Подобряване на паметта

Паметта ми изневерява, Това съм го забравил, Нямам спомен – ако тези мисли са чести гости в ежедневието ви, трябва спешно да се заемете с трениране на паметта. Както сърцето има нужда от редовни физически упражнения, така и паметта трябва да бъде стимулирана, за да е в кондиция. Как да го направите?

1. Стимулирайте работата на ума

Дали ще изберете логическа задача, игра на шах или обикновено решаване на кръстословица, е без особено значение. Ключовото тук е да стимулирате работата на ума в продължение на поне 30 минути дневно. Така ще сте сигурни, че паметта ви е в постоянна кондиция.

2. Хранете се здравословно

Да, правилният хранителен режим не е изобщо за подценяване. Старателно избраната храна ще осигури на мозъка това, от което той има нужда. Еднообразното и бедно меню подлага цялото тяло на стрес, в това число и мозъка и неговата способност да запомня.

3. Намалете кофеина

Дали под формата на кофеинова напитка или чисто кафе, кофеинът превъзбужда организма и не му позволява да се отпусне. Тайната е балансът – нищо прекалено не е хубаво. 1 кафе дневно ще ви ободри, но повече могат да се окажат вреди за здравето.

4. Спете достатъчно

Подобряване на паметта

Умореното тяло и умореният мозък не са продуктивни. Тялото се нуждае от почивка след изтощителен ден и сънят е важен за възстановяването на всички функции на тялото. Тайната на добрата памет се заключава точно в това – достатъчно качествен сън и добро възстановяване.

5. Приятни свежи аромати

Научните изследвания в тази област са категорични – има миризми, които активизират двата основни дяла в мозъка – амигдала и хипокампус, способствайки подобряването на паметта. Приятният аромат помага в борбата със стреса и така мозъкът е готов за тренировка. Направените опити с няколко вида аромати показват най-голяма успеваемост с мириса на прясно окосена трева. За участниците в изследването той напомнял на разходка сред природата, зареждаща съзнанието с приятни емоции. В случай че този аромат не ви допада, можете да изберете друг, който ще помогне на ума да посрещне ежедневните предизвикателства.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари