Какво е физиотерапия и кога се прилага?

Физиотерапия
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
13.00 лв.
Виж ››

Едно от множеството направления на медицината е физикалната терапия, по-известна като физиотерапия. Физиотерапията е широко използвана в медицинската практика. Физиотерапия се прилага за лечение на последиците от редица заболявания - като започнем от изкълчен глезен и стигнем до инсулт, инфаркт и други.

Във физиотерапията се извършват най-различни процедури в зависимост от състоянието на пациента, което позволява и индивидуален подход.

Във физиотерапията са обединени различни средства и методики, с които се извършва профилактика и лечение на различни болести. За тази цел се използват естествени (слънце, масаж, вода, лечебна кал, движение, море) и преформиране (електрически ток, ултразвук, лазерни лъчи, магнитно поле) физикални фактори.

Естествените физикални фактори са били използвани още от Древността. Те стоят в основата на топлолечението, балнеолечението, калолечението, хидротерапията и климатолечението.

Преформираните физикални фактори се появяват с развитието на медицината и технологиите. При тях се използва специална апаратура, която произвежда електрически ток, електромагнитни полета, лъчения и други. Кога се прилага физиотерапия?

Основната цел на физиотерапията е подобряване на увредените функционални активности и движението след някаква травма, инцидент или заболяване.

Физиотерапията дава много възможности за лечение и има малко противопоказания, което я прави едно от най-интересните и развити направления в медицината. Тя спомага за по-бързо възстановяване след травма. Много често се използва като допълнително лечение заедно с основното.

Най-често физиотерапията се прилага за облекчаване на болката, подобряване на подвижността, адаптиране към изкуствен крайник, възстановяване след спортна травма, рехабилитация след инсулт, инфаркт, травма, нараняване и т.н.

Акупунктурата е част от физиотерапията

Основните раздели на физиотерапията са кинезитерапия, балнеотерапия, климатотерапия, калолечение, масаж, акупунктура, електротерапия и ултразвукова терапия.

Както всеки друг метод за лечение и физиотерапията има странични ефекти, но те не са сериозни. Голяма част от тях се проявяват още по време на провеждането на терапията - болка, изгаряния, неприятни усещания и отоци. По-сериозни странични ефекти са рядко срещани, тъй като физиотерапията оказва минимално въздействие върху организма.

По-голямата част от методите, използвани по време на физиотерапията, са напълно безболезнени и дори са приятни.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати