Можете ли да се предпазите от ишиас

Ишиас

Ишиасът е заболяване, което се характеризира с болки в седалищната област. Обикновено се получава при прищипване на гръбначен нерв. Ишиасът се провокира от различни причини - дискова херния, непрекъснато натоварване на гръбначния стълб, неправилна поза на тялото, ревматизъм и други.

Ишиасът е свързан с много силни болки, той затруднява както ходенето, така и сядането. Най-често хората страдат от ишиас, докато се настинали или след като са паднали.

Дори ако имате и най-малкото съмнение, че страдате от ишиас, трябва да посетите лекаря си, за да ви назначи лечение, с което да спре по-нататъшното развитие на болестта. Обикновено лечението на ишиас включва масажи, физиотерапия и медикаменти.

За съжаление няма сигурен начин за предпазване от ишиас, но това не означава, че не могат да се вземат мерки, с които все пак да се опитате да се спасите от ишиас. Ето какво включва най-общо превенцията на ишиас.

1. Избягвайте да се излагате на течение или да седите на студени повърхности (като камъни например), тъй като това оказва неблагоприятно влияние върху седалищния нерв и води до ишиас.

2. Колкото и да обичате да лежите или да седите, не го правете. Залежаването и заседяването са ваши врагове. Старайте се да се движите минимум по 30 минути на ден, за да се предпазите от ишиас.

3. Старайте се да поддържате правилна стока, колкото и да ви е трудно това. Стойката е нещо, на което не обръщаме особено внимание и приемаме за даденост. Тя обаче е изключително важна - не само ни помага да изглеждаме по-високи, стройни и уверени, но и предпазва гръбначния ни стълб от натоварване, което може да доведе до ишиас или други болести. Затова е много важно да имаме правилна стойка.

Йогата предпазва от ишиас

4. Започнете да ходите на йога. Първоначално упражненията ще ви се струват много сложни, но с течение на времето ще свикнете и ще ги правите с лекота. Йогата има много ползи за гърба - тя му помага да се отпусне от голямото натоварване, на което е подложен през останалото време. Още един плюс на йогата е, че ще ви помогне да подобрите стойката и формата си.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари