Психическо изтощение - причини и начини да се справим с него

Психическо изтощение

Психическото изтощение се дължи на дългосрочен стрес в живота ни. Може да се случи на всеки. В забързания ни живот имаме все по-малко време да се отпускаме след неприятните ситуации, намалява и времето за почивка. Психическото изтощение може да ви накара да се чувствате емоционално изцедени, а проблемите и отговорностите да изглеждат непреодолими.

Какви са симптомите обаче?

Ако сте психически изтощени, може да изпаднете в депресия или да сте тревожни. Цинизъм, песимизъм и апатия, чувство за отчуждение от реалността, гняв. Понякога може да се чувствате безнадеждни, обречени или да ви липсва мотивация.

Често продуктивността намалява и е по-трудно да се концентрираме. Освен емоционални има и физически симптоми – сред тях са главоболие, разстроен стомах, болки по тялото, хронична умора, промени в апетита, безсъние, промени в теглото и намален имунитет.

Стрес

Психическото изтощение се дължи на дългосрочен стрес и липса на възможност тялото ни да се възстанови от него. Когато продължително сте подложени на напрежение, нивата на кортизол в тялото ви остават високи. Сред най-честите причини това да се случи са стресови професии, дълъг работен ден, финансови проблеми, неудовлетвореност от работата, живот с хронично заболяване, смърт на близък, липса на подкрепа. Дори хубави моменти като майчинството могат да ни изтощят психически заради липсата на социални контакти и безсънието.

Най-лесният начин да се справим с психическото изтощение – да премахнем дразнителя. Разбира се, това не винаги е възможно. Така че, старайте се да си взимате кратки почивки – не се претоварвайте на работа, нито в домакинството. Отделяйте време за себе си всеки ден!

Психическо изтощение - причини и начини да се справим с него

Опитайте се да тренирате – дори и да нямате желание, при физическа активност тялото естествено отделя хормони на щастието. Доказано е, че спортът е антистрес терапия. Можете да се заемете и с техники за релаксацияйога, медитация, масаж.

Медитация

Наспивайте се.

А ако прекалено дълго състоянието ви не се подобрява и усещате симптомите на продължителен стрес, посетете лекар-специалист. Психиатър може да ви изпише малка доза антидепресанти или леки успокоителни, които да ви помогнат да освободите събраното напрежение.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати