ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Как да разбера дали влизам в менопауза

Как да разбера дали влизам в менопауза

Как да разбера дали влизам в менопауза
Регулируем колан за изправяне на стойката
Препоръчано за теб:
Регулируем колан за изправяне на стойката
34.00 лв.
Виж ››

Менопаузата е повратен момент в живота на жената. Нужно да сте наясно с всичко, за да не сте неподготвени в този толкова чувствителен момент, който при някои дами може да продължи до 10 г.

В световния ден на менопаузата - 18 октомври, нека дадем отговори какви са симптомите на менопауза и как да я познаете.

Как да разбера дали влизам в менопауза

Когато момичето се превърне в зряла жена, която наближава 40-те години, е напълно естествено да започне да се притеснява от влизане в менопауза. Защото макар и при повечето жени тя да настъпва след 45-годишна възраст, все по-често се наблюдават случаи на ранна менопауза. Как можете да разберете дали тя вече не чука на вратата ви?

Има много симптоми на менопауза, които са предвестник за настъпването на състоянието, но обикновено първо ще бъдете връхлетени от неприятните топли вълни. Това се свързва с внезапно изпотяване или дори висока температура, което може да продължи от няколко секунди до няколко минути. При повечето жени тези вълни отминават за период от 1 или 2 години, но има възможност това да продължи и над 5 години. Важното е, че отминава.

Как да разбера дали влизам в менопауза

Не е задължително, но вероятно ще усетите и ниско либидо, като в някои случаи може дори той да бъде болезнен за вас. Това се дължи на недостиг на естроген - хормон, който тялото ви вече няма да може да произвежда в необходимите количества и поради което ще усетите, че влагалището ви "изсъхва". Това усещане също може да бъде овладяно, а след менопаузата отново ще започнете да изпитвате желание за плътски удоволствия. Нищо страшно дотук.

Предвестник за влизане в менопауза са също повишен холестерол, напълняване и променливо настроение. Посъветвайте се с гинеколога си за подходяща диета при менопауза, а по отношение на променливото настроение се опитайте да се контролирате сами. По-добър вариант е от това да започнете да се тъпчете с хапчета.

Възможно е да забележите още и нередовен цикъл. Той ще е прекалено обилен или изобщо ще липсва. При всяка жена е различно. Отново трябва да се посъветвате със своя гинеколог, както и да си направите пълни изследвания, защото може да става дума и за гинекологично заболяване.

Ако стане ясно, че наистина преживявате влизане в менопауза, е много вероятно лекарят да ви назначи хормонално лечение или пък поставяне на хормонална спирала с цел регулиране на хормоните. Те са главният виновник за топлите вълни и променливото настроение.

Да, всичко казано дотук не е особено приятно, но всяка жена минава през менопауза. Както се казва - такава е женската съдба. Важното е, че след този период ще можете отново да се чувствате така, както преди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest