7 причини за нередовен цикъл

Нередовен месечен цикъл

Спазми, болки, странни желания към дадена храна, глад за сладко - това все характерни за жените моменти, в които те разбират, че им предстои нов цикъл. При някои жени менструацията е като часовник и се появява на точната дата, но при други не е така и е много трудно да разберат кога да очакват цикъла си.

Но какво точно класифицира нередовния месечен цикъл като такъв или нормален? Редовният период настъпва между 21 и 35 дни (от първия ден на един цикъл до първия ден на следващия), който обикновено трае някъде от 2 до 8 дни, казва д-р Ангела Чаудъри, гинеколог в болница Northwestern Memorial Hospital.

Когато почувствате промяна в този ритъм - което означава, че вашите цикли се сближават или се разделят, продължават по-дълго, имате по-силно течение от обикновено или сте пропуснали цял цикъл - тогава вашият месечен цикъл се счита за нередовен, казва д-р Чаудхари.

Ето 7 причини за нередовен цикъл.

1. Проблеми с щитовидната жлеза

Хормоните, продуцирани от хипофизната жлеза, ви помагат да стимулират щитовидната жлеза и се произвеждат успоредно с хормоните, които стимулират яйчниците ви, така че аномалиите в едните хормони могат да създадат проблеми с другите.

2. Ендометриоза или аденомиоза

Овулация

Ендометриозата се случва, когато парченца импланти на маточната лигавица се намират извън матката, казва д-р Петра Кейси, гинеколог. - Те могат да доведат до много болезнени месечни цикли, но обикновено водят до нередности, ако се развият кисти на яйчниците, казва д-р Чадхаури.

3. Стрес

Когато се чувствате стресирани, тялото ви произвежда хормона кортизол, което може да намали или забави способността му да произвежда хормоните на репродукцията, от които се нуждаете за редовен менструален цикъл. Стресът може да попречи на нормалната овулация и следователно да пропуснете цикъл или пък вашите периоди да започнат да се появяват твърде близко един до друг, казва д-р Чаудхари.

4. Синдром на поликистозните яйчници

Нередовна менструация

Кисти на яйчниците са много често срещан симптом, казва д-р Чаудхари. Те обикновено са безобидни и просто изчезват от само себе си - но до 10% от жените на възраст между 15 и 44 години действително не се справят със синдрома на поликистозните яйчници.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати