ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Как влияе времето на кръвното налягане?

Как влияе времето на кръвното налягане?

Мерене на кръвното налягане

Налягането на циркулиращата кръв върху стените на кръвоносните съдове в тялото ни се нарича кръвно налягане. То често е или ниско кръвно налягане, или високо кръвно налягане. За нормална стойност на кръвното налягане се смята 120 на 80.

Но от какво зависят нормалните граници на кръвното? Един от факторите, които влияят върху кръвното налягане на човек, е времето. Всеки знае, че прекомерното излагане на силно слънце, може да повлияе върху кръвното му налягане. Но как?

Когато температурните градуси на времето са по-ниски и времето стане студено, се стига до състояние, наречено вазоконстрикция - свиване на кръвоносните съдове. Тогава на сърцето са му необходими повече усилия и натоварване, за да снабди тялото с кръв.

Освен това, когато сте били продължително време на по-топло място и след това отидете на по-студено - например зимата сте били вкъщи пред печката и след това излизате навън, на студа, нервната система задейства механизми, водещи до допълнително ускоряване на сърдечната дейност и дишането, повишаване на телесната температура и др.

Друг фактор е, че когато е по-студено, човек не се движи толкова много. През зимата си стоим повече вкъщи, завити пред телевизора на дивана и не извършваме толкова много физическа дейност. Това води до натрупване на килограми, а оттам - натоварваме повече сърцето.

Витамин D

Кръвно Налягане

През студените зимни дни слънцето рядко се показва, а това води до понижаване на синтеза на витамин D – в кожата той се синтезира от холестерол под влиянието на ултравиолетова светлина. При липсата на слънчева светлина намалява и витаминът в организма ни.

Липсата на витамин D води до натрупване на плаки в кръвоносните съдове, които възпрепятстват нормалното преминаване на кръвта и карат сърдечната мускулатура да се свива по-силно и по-често.

Границите на кръвното налягане зависят и от това колко е часът. Например вечер кръвното спада, а сутрин се вдига. Причината - цикълът на хормоните и подготовката на човек да е активен или в покой.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати