Антибактериалните сапуни - вредни или полезни

Антибактериални

Рекламите щедро ни приканват да се отървем от бактериите, като използваме съответните миещи средства и различни други продукти. Виждаме на малкия екран микробите като малки лоши чудовища, които трябва да премахнем с нашия препарат за тоалетна, съдове, сапун или друго.

Някои от нас избират да се погрижат за ръцете си, като използват антибактериален сапун. Но дали той наистина ще направи кожата ви по-здрава, чиста и свежа?

По този въпрос се изказват редица учени и ето какви тайни на науката ни разкриват те по отношение на измиващите средства за кожа.

1. Антибактериалният сапун убива полезните бактерии

Сапуни

В същността си антибактериалният сапун убива всички бактерии, независимо дали те са вредни или полезни за нашето здраве. Трябва да знаем, че цялата човешка кожа има свой микробен фон, който е защитен филм. В него живеят и полезни за организма микроорганизми. Една от функциите на тези микроорганизми е да поддържат нормалното pH на кожата. Ако непрекъснато ги отстраняваме с антибактериален сапун, кожата ни ще стане беззащитна към всякакви външни агресори и ще се повиши риска от развитие на гъбични инфекции и възпалителни процеси.

2. Антибактериалният сапун съдържа съмнителна съставка

В състава на този вид сапуни присъства триклозан. Това е съставка, която отдавна се използва в средствата за хигиена, но в последно време лекарите и учените имат съмнения относно ползата ѝ. Съществува мнение, че бактериите могат да изграждат имунитет към триклозана. А още по-лошото, за което се предполага е, че съществува риск триклозанът да предизвика нарушения в ендокринната система.

3. Антибактериалният сапун изсушава кожата

Хидратиране на кожата

Действието на антибактериалния сапун започва, след като той е бил по ръцете ни поне 30 секунди. При идеален вариант ръцете се мият около 2 минути. През това време сапунът силно изсушава кожата. Производителите на антибактериалните средства признават сами, че техните продукти извличат влагата от кожата. Затова съветват след използването на подобен вид измиващи средства, да се нанесе овлажняващ крем.

Всичко изказано не бива да ви отказва от антибактериалните сапуни. Този вид сапуни може да е много полезен, ако се използва по време на епидемии и след посещаване на обществени места. Но бабите и дядовците ни са живели, без да използват антибактериален сапун и са били в добро здраве. Затова специалистите съветват редовно да се мият ръцете, може и с обикновен сапун.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари