Антидепресанти - действие, употреба, странични ефекти

Консултирайте употребата на антидепресанти с лекар
Защитна еко маска със сребърни йони - Медтекстил-20%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна еко маска със сребърни йони - Медтекстил
10.00 лв.
8.00 лв.
Виж ››

Антидепресантите са сравнително безвредни медикаменти, които могат да ни спасят от сериозно психическо заболяване, каквото е популярната напоследък дълбока депресия.

Тези лекарства имaт зa цeл дa ĸopигиpaт xимичecĸитe диcбaлaнcи нa нeвpoтpaнcмитepитe в мoзъĸa, зa ĸoитo се cмятa, чe ca oтгoвopни зa пpoмeни в нacтpoeниeтo и пoвeдeниeтo.

Oсвен при тежки депресивни състояния, антидепресантите се изписват при паническо разстройство, възбуда, сезонно афективно разстройство, генерализрана тревожност и др.

За всички тях са характерни проблеми със съня и с теглото, липса на адекватност и интерес, нежелание за общуване, постоянно чувство за безнадежност, отпадналост, главоболие и други.

Ако се почувствате необичайно потиснати обаче, не посягайте към антидепресантите сами. Самолечението с антидепресанти може да е опасно, а и неефективно. Имайте в предвид, че точните антидепресанти може да подбере само специалист, за това се посъветвайте с такъв.

Преди да посетите невролог обаче, е препоръчително да сте разговаряли с психолог или психиатър. Психотерапията и редовните упражнения често помагат за преодоляване на леките форми на депресия.

Ако и това не е успешен вариант, явно е време за антидепресанти. Като цяло тези хапчета влияят добре на болния и връщат постепенно желанието му за живот. Известно е, че те нормализират серотонина, веществото, което отговаря за способността ни да се радваме.

Обикновено лечението продължава с месеци, а спирането им се контролира от наблюдаващия лекар. Ако видите първите признаци на подобрение е възможно да решите, че не трябва да ги пиете повече.

Ако спрете употребата на антидепресанти без консултация с лекар, депресията може да се върне

Но това ще е грешка от ваша страна, тъй като, ако се прекъсне действието им, депресията отново ще ви връхлети с пълна сила. Не се заблуждавайте, че антидепресантите водят до зависимост. Това е просто мит, в който мнозина още вярват.

Не е изключено обаче антидепресантите да имат странични ефекти. Най-честите нежелани реакции, свързани с тези медикаменти, включват сексуални проблеми, гадене, сухота в устата, проблеми със съня, кошмари, психози и припадъци.

Разбира се, те отшумяват с времето, стига болният да не започне да мисли за самоубийство. Според експертите, рискът от появата на подобни черни мисли е по-висок сред децата и юношите, които приемат лекарства за депресия.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати