Изненадващи признаци на депресия

Има множество признаци за депресия

Депресията обикновено се свързва с чувството на потиснатост, тъга и безразличие. Но освен тези мрачни емоционални чувства тя има и физически проявления, които никак не са за подценяване.

Сред изненадващите признаци на депресия е болката. Това е така, тъй като и двете имат едни и същи биологични пътища и невротрансмитери.

Изследователите твърдят, че по-голямата част от хората, които са в депресия, страдат от повтаряща се или хронична болка. Попаднали веднъж в капана на това отвратително състояние, те са много по-предразположени към болки в гърба, стомашни болки или главоболие.

Знак за депресия е и покачването на килограми. Тревожното състояние кара хората да се хранят неконтролирано. Те неусетно променят хранителния си режим и с времето нещата се задълбочават.

Разбира се, съществува и обратният вариант, когато тежката депресия води до безапетитие и отслабване. С две думи - депресията влияе и на външния ни вид, като това обикновено е свързано с проблеми в теглото.

Установено е също, че депресираните хора са по-избухливи, а и по-често проявяват агресия. Това се обяснява с факта, че всяко ново нещо за тях е предизвикателство, което не могат да приемат просто така, без емоция.

За това потиснатите хора или често плачат, или си изкарват лошотията на околните. Те лесно губят контрол и изпадат в силни изблици на неконтролиран гняв. Или пък бързо се разстройват и се затварят още повече в себе си.

Неоспорим факт е и това, че депресираните хора са безразлични. Те до такава степен са загубили чувството си за отговорност и адекватност, че не се вълнуват и трогват от нищо. Обикновено са студени, отнесени и незаинтересовани, а ако процесът на депресия се задълбочи, тези хора постепенно заприличват на истински зомбита.

Алкохолизмът се свързва с дълбока депресия

Не толкова изненадващ признак на депресия е и любовта към чашката. Проучвания сочат, че почти една трета от хората с депресия имат проблем с алкохола. Разбира се, така те се опитват да забравят тревогите си, но не подозират, че всяко следващо питие отключва още повече негативни емоции и ги води към дълбока депресия.

Отчуждени, свити и тайнствени - да, такива са депресираните хора. Тъй като депресията така ги е смачкала, че те са загубили способността си да комуникират нормално, повечето от тях са пристрастени към социалните мрежи. Фейсбук се оказва техният оазис за онлайн срещи и виртуални запознанства, които надхвърлят тези в реалността.

И не на последно място - депресираните хора са разсеяни и не могат да се концентрират върху нещо за повече от няколко минути. Е, как да възприемат хубавата страна на нещата, като са неадекватни? Просто сами се обричат да са тъжни и тревожни. А това неминуемо води до проблеми със съня и външния вид.

Ако не сте от силните хора и често ви спохождат депресивни мисли, по-добре поговорете с някого, на когото имате доверие. Ако не, обърнете се незабавно към психолог. Точното идентифициране на проблема е от ключово значение, тъй като, колкото по-рано се подложите на лечение, толкова по-лесно ще ви бъде да възродите щастливото си и здравословно Аз.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати