ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Ето какво разкриват ноктите ти за здравето

Ето какво разкриват ноктите ти за здравето

Ноктите разкриват здравето ви
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Повечето от нас не обръщат много внимание на ноктите си. Ако ги полираме или си правим често маникюр, може и да не забележим, че ноктите ни имат жълт или блед цвят, или са станали вълнисти и ръбести. Но всички тези неща могат да бъдат предупредителни признаци, че нещо не е наред със здравето ни. Ето какво разкриват ноктите ти за здравето!

Определено промяната на цвета и структурата на ноктите са знак за тревожност. Повърхността на нокътя трябва да е гладка. Ако откриете грапавини, това може да е ранно предупреждение за псориазис, екзема или възпалителен артрит.

Дефицитът на желязо може също така да предизвика вертикални хребети и промени по ноктите, които ги правят вдлъбнати или като лъжици. Недостигът на калций, цинк или витамин А също може да бъде виновник за неравности по ноктите.

Ако нокътното легло е предимно бяло, с по-тъмни ивици в горната част, това може да означава чернодробни проблеми. Бледите нокти могат също да са признаци на анемия или дори сърдечно заболяване. Ако имате жълти нокти, често причина за това изменение са гъбички по ноктите.

Променената структура на ноктите ви може да показва здравни проблеми

Ако не се лекуват, ноктите могат да продължат да удебеляват и да се разпадат. В някои случаи ноктите, които остават жълти въпреки повтарящото се лечение, могат да бъдат симптом за заболяване на щитовидната жлеза, псориазис или диабет. Рядко жълтите нокти могат да показват наличието на рак на кожата.

Комбинацията от разцепени и напукани нокти също може да се дължи на гъбична инфекция. И ако разделянето не е свързано с щети от химикали като почистващи препарати, това може да е признак на заболяване на щитовидната жлеза.

Когато ноктите се закръглят и върховете на пръстите набъбват по размер, говорим за бухалковидни нокти. Този проблем понякога е резултат от нисък кислород в кръвта и може да бъде знак за различни видове белодробни заболявания. Свързва се и с възпаление на червата, сърдечно-съдови заболявания, чернодробни заболявания и СПИН.

Ако подпухналата кожа се развие около нокътното легло, придружена със зачервяване и подуване, това може да се дължи на инфекция, наречена паронихия. Пухкавите легла на ноктите също могат да бъдат признак на разстройство. Може да е резултат от лупус или друго разстройство на съединителната тъкан.

Тъмните линии под нокътя също са тревожни. Ако не са в резултат на нараняване, те могат да са причинени от меланома, най-опасният тип рак на кожата.

Следете за промени в цвета на ноктите

Инфекциите с гъбички на нокътя са резултат от различни гъбични организми, сред които дрожди и плесени. Те могат да засегнат всеки, но стават все по-разпространени с напредването на възрастта. Хората с определени заболявания, като диабет и състояния, които засягат кръвообращението, са по-податливи на гъбични инфекции на ноктите, както и хора, които са потискали имунната система.

Промените по ноктите трябва да бъдат проверени, а не пренебрегвани. Затова, ако забележите такива, е добре да посетите вашия лекар или дерматолог.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest