Сутрин или вечер да се къпем?

Сутрешното къпане е ободряващо
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-13%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
25.00 лв.
Виж ››

Къпането в повечето случаи е въпрос на навик. Някои предпочитат да си хвърлят студен душ още след ставане от сън. Това със сигурност ободрява, а и денят стартира с приятното усещане за свежест.

Други пък залагат на вечерното къпане и топла вана, за да заспят по-бързо и да отмият натрупаната мръсотия, прилепнала към кожата. Трети пък минават през банята и сутрин, и вечер.

При всички случаи обаче душът и ваната имат едно много важно качество – те носят чувство за лекота не само на тялото, но и на душата.

Водата е великолепен начин да се отпуснем и релаксираме. Освен това тя ни тонизира и ни дава увереност, че сме чисти и сме се погрижили както трябва за себе си.

Експертите имат противоречиви тези за това кога е полезно да се къпем. Вечерно или сутрешно къпане да изберем?

Известно е, че сутрешното къпане подобрява кръвообращението и облекчава болките в мускулите. Освен това е препоръчително за хората с мазна кожа.

Вечерното къпане по нищо не отстъпва на сутрешното, като също има своите предимства - понижава кръвното налягане и стреса, регулира кръвната захар, предпазва от алергии и инфекции, и подобрява съня.

Според целите, начинът ви на живот и предпочитанията ви, вие самите ще изградите във времето своите хигиенни навици. Важното е да се чувствате добре. Например, ако предпочитате да тренирате сутрин, определено трябва след посещението си във фитнес залата да си вземете душ, за да почистите кожата и косата от излишния себум и пот.

Вечерното къпане е релаксиращо

Тоест всеки сам за себе си решава кога да се къпе. Идеята да се минава по два пъти дневно в банята също никак не е лоша, стига да не използвате прекалено гореща вода и козметични продукти, които да стресират тялото и да изсушат кожата ви.

Дерматолозите съветват да се вземат кратки душове, и то с хладка вода. Освен това е препоръчително поне два пъти седмично да си взимате студен душ. Това, макар и за някои екстремно изживяване, ще ви направи по-дейни и енергизирани, и ще ви отърве от депресията.

Страхотна идея е през уикендите да се поглезите и с ароматна вана, в която сте сложили етерични масла. Със сигурност след това ще се почувствате като преродени.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати