Как да разбера дали имам разширени вени?

Разширените вени са проблем на много жени

Освен че са непривлекателни, разширените вени говорят за хронична венозна недостатъчност. Това заболяване е често срещано при хората от всяка възраст. Счита се обаче, че разширените вени са присъщи за по-възрастните, но не във всички случаи е така. Понякога от тях страдат и младите, които носят генетична обремененост.

Учени твърдят, че разширените вени се предават по наследство, като вероятността да се сдобиете с такива, ако някой от родителите ви също има, наистина е голяма. Обикновено лошият ген идва от майката, тъй като жените са по-благоразположени към този проблем.

Разбира се, от значение са и други фактори, сред които водещ е начинът на живот. Твърде вероятно е разширени вени да се появят при бременните и при хората, чиято работа е свързана със седене или продължително време на крак. Тук наднорменото тегло също си казва тежката дума.

Заболяването, познато още като варикоза, се изразява в изпъкнали вени с различни размери. Те приличат на издути синкави или лилави въжета, които минават непосредствено под кожата и могат да се появяват навсякъде по тялото, като най-често засягат краката и стъпалата.

Първоначално може да не се виждат, но постепенно симптомите на разширени вени могат да се обострят и да се усетят първите признаци на венозната болест, като умора и тежест в краката, мравучкане, сърбежи, чувство за парене и други некомфортни за болния състояния, които обикновено се появяват вечер. Ако не се обърне навреме внимание на проблема, разширените вени могат да станат предпоставка за сериозни усложнения, като тромбофлебит.

При съмнения за разширени вени се обърнете към лекар

Поставянето на диагнозата изисква задължително консултация със съдов специалист. Обикновено след изследването се изготвя карта на състоянието на венозната система и се предлага план за лечение, който е строго индивидуален при всеки пациент.

До тогава може да опитате с масажи на краката и билкови компреси, като жълт кантарион, лавандула, мента или розмарин.

За справяне с проблема се препоръчва също много движение, както и носенето на медицински еластични чорапи. За да се предпазите от този козметичен дефект, е важно също да поддържате здравословно тегло, да тренирате редовно, да включите в менюто си повече богати на фибри и антиоскиданти храни, да ограничите солта и да залагате на свободни дрехи и удобни, ниски обувки.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати