Как да подобрим работата на бъбреците

пиене на вода за здрави бъбреци

Заболяванията на бъбреците са тихи убийци, които засягат качеството ни на живот. За да не ги допуснем и да подобрим работата на тези важни за тялото ни органи, трябва да спазваме някои основни правила.

За да поддържаме нормалното функциониране на всички органи и телесни системи, трябва да консумираме достатъчно количество течност. Липсата на вода в тъканите не само възпрепятства работата на бъбреците, но също така оказва негативно влияние върху дейностите на сърцето, черния дроб и мозъка.

Използването на вода в достатъчно количество ще помогне за поддържане на хомеостазата, но само чистата вода ще спомогне за подобряването на бъбречната функция.

Всеки знае, че чешмяната вода съдържа голям брой соли, хлор и нитрати, които не само не подобряват филтрационната функция на бъбречния апарат, но допринасят за отлагането на пясък и образуването на камъни. Затова пийте филтрирана вода. Тя насърчава измиването на солните отлагания и подпомага работата на бъбреците. Имайте предвид обаче, че кафето, чаят и други напитки не са в състояние да компенсират липсата на чиста питейна вода.

За да имате здрави бъбреци, яжте здравословно и контролирайте теглото си. Забравете за тежките храни и намалете приема на сол.

мускулест мъж със здрави бъбреци

Избягвайте пържено или пушено месо или риба, пикантни сосове или подправки и кисели краставички. Полезни за бъбреците са всички зеленчуци, плодове и бобови растения, богати на витамини, минерални комплекси и аминокиселини. Балсам за бъбреците са пресните салати, които съчетават краставици, домати, зеленолистни и са овкусени със зехтин. От плодовете изберете динята и крушите - те имат стимулиращ ефект върху работата на бъбреците.

Най-популярното народно лекарство за подобряване на бъбречната функция е чаят от лечебни билки. Изборът е голям, но, ако предпочетете лайка, брезови листа, листа от червени боровинки, жълт кантарион, шипка, зелен чай или липов цвят, няма да сгрешите.

В заключение ще кажем, че здравословният начин на живот, отказването от пушенето, пиенето на алкохол и умерената физическа активност ще спомогнат за подобряване на бъбречната функция и ще сведат до минимум риска от развитие на заболяване. И все пак, в случай, че възникне бъбречен проблем, потърсете лекарска помощ.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати