ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Как да разбера дали имам хемороиди?

Как да разбера дали имам хемороиди?

Хемороидите затрудняват ходенето до тоалетна

Хемороидите са най-разпространеното заболяване на правото черво. Те представляват венозни разширения около ануса – малки, болезнени възелчета, които сърбят и нерядко кървят. Делят се на два вида – вътрешни и външни, но и в двата случаи правят ходенето до тоалетна изключително мъчително и неудобно.

Най-често от хемороиди страдат хората на възраст между 30 и 40 години, но могат да се появят във всяко време от живота. Причините за възникването на хемороиди са тежък физически труд, работата на крак, заседнал начин на живот, бременност и раждане, лоши хранителни навици, недостатъчна хидратация, злоупотребата с алкохол, запек или диария, както и наследствени фактори.

Няколко са основните симптоми на хемороиди: сърбеж и парене около ануса, болка и дискомфорт при изхождане, секреция или кървене от ануса. Кървенето е характерно най-вече за вътрешните хемороиди. То настъпва поради изтъняване и разкъсване на лигавицата, покриваща ректума.

В началните стадии хемороидите не се обективизират с особена клинична симптоматика, което не принуждава пациентите да търсят лекарска помощ, но трети и четвърти стадий на заболяването са критерий за оперативна намеса, поради влошен социален живот и трудова способност на болния.

За предпазване от хемороидите трябва да внимавате с какво се храните. Препоръчват се храни, богати на фибри, много плодове и зеленчуци и приемането на повече течности. Тези мерки правят изпражненията по-меки, което улеснява изхождането и не се дразнят хемороидалните възли.

Хемороидите предизвикват болка

Специалистите съветват да се избягват консервираните храни, свинското и говеждото месо, както и пикантните храни, алкохолът и цигарите. Употребата на твърде много диуретични напитки като кафе и кола също е фактор, благоприятстващ появяването им.

За да се избегне появата на хемороиди, от голямо значение е движението, активното спортуване и добрата хигиена.

Ако в момента нямате хемороиди или симптомите са подчертано умерени - не чакайте да стане по-зле и се обърнете към лекар. Както всяко друго заболяване, и в този случай превенцията и навременното лечение на хемороидите са от решаващо значение за добрия изход от затруднението.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest