Какво е аносмия и от какво се причинява?

Задубата на обоняние се нарича аносмия

Загубата на способността да усещате миризми се нарича аносмия. Тя може да е частична или пълна, въпреки че пълната загуба на обоняние е изключително рядка. Може също така да е временна или постоянна в зависимост от причината.

Неспособността за възприемане на ароматите може да засяга само едната ноздра или да изключва регистрирането на определено ухание.

Загубата на обоняние не е животозастрашаваща в прекия смисъл на думата, но трябва да се лекува, защото причинява дискомфорт на болния и го излага на риск.

Освен това често заболяването води до депресия, тъй като болният преживява по-тежко загубата на едно от сетивата си. В следствие на депресивното състояние настъпва и понижаване на либидото. Загубата на обоняние също може да бъде опасно, тъй като възпрепятства откриването на изтичане на газ, огън и развалена храна.

Най-честата причина за аносмия са настинката, грипът и грипоподобните състояния. При тях загубата е временна и преминава като всички останали симптоми за броени дни. От значение е и средата, в която работите. Например тези, чиято професия ги излага под влиянието на токсични химикали, са по-застрашени от останалите. Пушачите и възрастните хора също могат заболеят от аносмия.

Други възможни причини за загуба на обоняние са носните полипи, синузитът, алергичният ринит. Не трябва да се подценява и възможността загубата на обоняние да се причинява от мозъчен тумор, когато не може да се открие друга причина.

Паркинсонът също се свързва с аносмия

Аносмията може да е и сигнал за болестта на Алцхаймер или Паркинсон. В редки случаи има генетични дефекти, в резултат на които човек не може да усеща миризми по рождение.

Аносмията може да бъде диагностицирана от лекар с помощта на тест. В момента няма известно лечение за вродена аносмия. Други видове аносмия могат да бъдат подобрени или излекувани, когато основното заболяване се лекува.

Можем би тук е мястото да споменем, че освен страдащи от аносмия, има и хора с противоположната диагноза - хиперосмия, или свръхчувстителност към всякакви миризми. И в двата случая говорим за проблеми, който негативно засягат не само качеството на живот, но и здравето.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати