Какви са симптомите на непоносимостта към лактоза

лактозна непоносимост
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Лактозата е вид захар, която се намира естествено в млякото на повечето бозайници. Непоносимостта към нея е състояние, характеризиращо се със симптоми като болка в стомаха, подуване на корема, газове и диария, които са причинени от неспособността на организма да я абсорбира.

При хората ензим, известен като лактаза, е отговорен за разграждането на лактозата. Това е особено важно при кърмачетата, които се нуждаят от лактаза, за да усвояват майчиното мляко. Въпреки това, тъй като децата растат, те обикновено произвеждат все по-малко лактаза.

При настъпването на зрялата възраст до 70% от хората вече не произвеждат достатъчно лактаза, за да смилат лактозата в млякото. Това води до различни симптоми, когато консумират млечни продукти.

Интересен факт е, че непоносимостта към лактоза е особено често срещана при хора с неевропейски произход. Някои хора също могат да развият непоносимост към този вид захар след операция или поради стомашно-чревни заболявания като вирусни или бактериални инфекции.

Първият признак, че тялото не може да абсорбира лактозата, е стомашна болка и подуване. Когато тялото не може да я разгради, тя преминава през червата, докато достигне дебелото черво. Не може да се абсорбира от клетките, покриващи дебелото черво, но може да ферментира от естествено срещащите се бактерии, познати като микрофлора. Тази ферментация предизвиква освобождаването на мастни киселини с къса верига, както и газове от рода на водород, метан и въглероден диоксид.

Полученото увеличение на киселините и газовете може да доведе до болки в стомаха и спазми. Болката, както и подуването, обикновено се усеща около пъпа и в долната половина на корема.

Какви са симптомите на непоносимостта към лактоза

Друг чест симптом на лактозната непоносимост е диарията. Тя е по-характерна при бебета и малките деца, отколкото при възрастните. Причината за нейната поява отново е ферментацията на въглехидрата. Освен допълнителните газове, тя води и до повишаване на количеството вода, която тялото отделя. Обикновено е нужно в дебелото черво да присътват около 45 грама, за да се появи диария. За лактозата това е еквивалентът на пиенето на 3-4 чаши (около 750 мл до 1 литър) мляко.

Ферментацията на лактозата в дебелото черво може да доведе до повишено изпускане на газове. Количеството варира от човек до човек. Газът, получен от ферментацията на лактоза, е без мирис.

Сравнително рядък симптом на непоносимостта към лактоза е запекът. Виновник за него е метанът, който се отделя при ферментацията. Този газ е известен със свойството си да забавя движението на храната през червата.

Докато първичните признати симптоми на непоносимост към лактоза са стомашно-чревни по характер, понякога състоянието може да доведе и до признаци като главоболие, умора, загуба на концентрация, болезнени мускули и стави, проблеми с урнирането, екзема.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати