Мед и канела: Мощен лек или голяма лъжа?

Мед и канела: Мощен лек или голяма лъжа?
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Медът и канелата са две естествени съставки с многобройни ползи за здравето. Някои хора дори твърдят, че комбинацията мед и канела могат да лекуват почти всяка болест.

Въпреки че има някакви доказателства за това, някои твърдения звучат твърде добри, за да са истина. Тази статия има за цел разгледа ползите от меда и канелата, разделяйки фактите от предположенията.

Мед и канела: природни съставки за по-добро здраве

Както медът, така и канелата са с многобройни здравословни ползи. Някои хора обаче предполагат, че комбинирането на двете е още по-полезно. Съществуват мнения, които гласят, че много заболявания могат да бъдат излекувани със смес от мед и канела. Тези две съставки имат много здравословни приложения, но не всички твърдения за вълшебните действия на тази комбинацията са подкрепени от науката.

Предимства на канела, подкрепени от науката

Канела е популярна подправка в готвенето и печенето на сладкиши, която също може да се приема като добавка. Има два основни типа: Касия канела и Цейлонска канела. Канелените ползи за здравето са свързани с активните съставки в етеричното масло, а именно съединението цинамалдехид.

медът и канелата са много полезни

Канелата намалява възпаленията и има общоукрепващо имунната система свойство, понижава кръвната захар и подобрява апетита. Полезна е за забавяне на прогресията на невродегенеративни заболявания като Паркинсон и Алцхаймер. Няколко проучвания са установили, че помага за предотвратяване на растежа и възпроизводството на раковите клетки. Също така има предположения, че може да бъде естествено лечение за хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието, синдром на раздразнените черва, предменструален синдром, синдром на поликистозните яйчници и хранителни отравяния.

Предоставени от науката ползи от меда

Освен че е по-здравословна алтернатива на захарта, медът има няколко медицински употреби. Повечето от ползите от меда са свързани с активни съставки, които са най-концентрирани във висококачествен нефилтриран мед. Ефективен е за потискане на нощната кашлица. Използва се за лечение на рани и изгаряния. Медът също е естествен афродизиак, помага при безсъние, за лечение за гъбични инфекции и за намаляване плаката на зъбите.

Медът и канелата заедно

Комбинацията мед и канела

Ако мед и канела са полезни за здравето поотделно, тогава комбинацията от двете съставки вероятно ще има още по-силен ефект. Смес от мед и канела може да намали риска от сърдечни заболявания. Това е така, защото спомагат за намаляването на лошия холестерол, завишаването на нивата на добрия холестерол и регулиране на високото кръвно налягане. Освен това и двете храни са богати на полифеноловите антиоксиданти, които подобряват притока на кръв към сърцето и предотвратяват образуването на кръвни съсиреци, което намалява риска от сърдечен удар.

Медът и канелата са полезни за предотвратяване на диабет, тъй като регулират нивото на кръвната захар. Някои популярни, но недоказани твърдения са, че могат да излекуват обикновена настинка и акне, тъй като имат мощни антибактериални свойства. Спомагат също за намаляване на теглото, болки в ставите, храносмилателни проблеми и др.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Toni Kolev
Toni Kolev
06.03.2019 13:55
Всички неща са полезни, когато са качествени. Няма какво да ни учудва за меда и канелата. Въпроса е обаче каква канела, откъде? Тази от най-евтината, в малки пакетчета- не мисля. Трябва човек да си купи прясна канела и да си я стрие домашно, или такава на прах, но от по-свежата и качествена. Същото се отнася за чайове и всякакви подправки- разбира се такива неща действат най-сигурно, когато са максимално пресни и човек си ги отглежда вкъщи. Защото като си го откъсне, няма да му се налага да го суши и да изветря- а може да го консумира веднага. Но не всеки има градина. Чайовете в марлички, са простотия. Въобще не действат. Какаото на прах по магазините, също не е силно. Трябва да се съобразява откъде да се търсят и купуват, за меда обаче не съм съгласен че е някакъв лек, даже да е хубав. Навсякъде го представят като лекарство за какво ли не, а той не е за почти нищо. Кафето има къде къде повече ползи от него, но него никой не го представя като лек за това и онова. Кафето например:
1. Намалява главоболието
2.Повишава либидото
3.Зарежда с хранителни вещества и антиоксиданти
4.Дава енергия
5.Намалява апетита
6.Стимулира концентрацията и мисловната дейност
7.Лекува депресия
8.Увеличава циркулацията на кръвта равномерно из цялото тяло
9.Лекува косопад
10.Лекува фациалис
0
0