Най-добрите храни за хора с бъбречни проблеми

Зеленчуците са полезни храни при бъбречни проблеми

Болните бъбреци са често срещан проблем, засягащ около 10% от световното население. Бъбреците изпълняват много важни функции. Те са отговорни за филтрирането на отпадъчни продукти, освобождават хормони, които регулират кръвното налягане, балансират течностите в организма, произвеждат урина.

Бъбречните заболявания са мълчаливи убийци, които в голяма степен влияят на качеството на живот. Ето някои съвети за начин на живот, които ще спомогнат за намаляване на риска от бъбречни заболявания. Информирайте се и кои са най-полезните храни при болни бъбреци.

Спортувайте

Спортуването намалява кръвното налягане, подобрява метаболизма и намалява риска от хронично бъбречно заболяване. Няма значение дали ще изберете ходене, тичане или колоездене – спортувайте поне 3 пъти седмично.

Следете нивото на кръвната захар

По-голямата част от диабетиците развиват увреждане на бъбреците, затова е важно хората с това заболяване да правят редовни тестове за проверка на бъбречните им функции.

Следете кръвното си налягане

Ако имате бъбречни проблеми, трябва да следите кръвното си налягане

Високото кръвно налягане може да доведе до удар или сърдечен удар, а това е и най-честата причина за увреждане на бъбреците. Нормалното ниво на кръвното налягане е 120/80. Всяко отклонение от тези стойности показва, че трябва да промените начина си на живот.

Поддържайте здравословно тегло

Това може да помогне за предотвратяване на диабет, сърдечни заболявания и други състояния, свързани с хронична бъбречна болест. Приемайте повече прясна храна, плодове и зеленчуци, ядки.

Намалете алкохола

Прекомерната консумация на алкохол може да доведе до сърдечни заболявания и високо кръвно налягане, което следователно увеличава риска от бъбречни заболявания. Намалете алкохола до една-две напитки на ден.

Не пушете

Спрете пушенето, ако страдате от болни бъбреци

Пушенето забавя притока на кръв към бъбреците. Когато по-малко кръв достига до бъбреците, това нарушава способността им да функционират правилно. Откажете цигарите, за да намалите риска от бъбречни проблеми.

Пийте вода

Приемът на вода ще помогне на бъбреците да функционират правилно. Урината ви трябва да е в светло жълт цвят. Ако е по-тъмна, това може да е знак за дехидратация. Пийте повече вода в горещините, за да компенсирате загубата на течности и да намалите риска от образуване на камъни в бъбреците.

Не приемайте медикаменти безразборно

Честият прием на нестероидни противовъзпалителни лекарства често е причина за бъбречно увреждане и заболяване. Препоръчително е да ги използвате само в спешни случаи.

Профилактика

Проверявайте функцията на бъбреците, ако имате един или повече от високите рискови фактори като: диабет, хипертония, затлъстяване, семейна обремененост.

Избягвайте солта

Намалете солта при бъбречни проблеми

Високо-натриевата диета се свързва с повишено кръвно налягане. Високо кръвно налягане може да доведе до увреждане на бъбреците, а прекомерната сол – до образуване на конкременти.

Намалете кофеина

Пиенето на кофеинови напитки служи като диуретик и може да раздразни пикочния мехур. Особено важно е за жените с чест цистит.

Хигиена преди и след полов акт

Бактериите лесно могат да се придвижат нагоре в уринарния тракт по време на секс, причинявайки инфекции на пикочните пътища. Уриниране и измиване след секс намаляват шансовете за развитие на инфекция.

Ето и кои храни са най-полезни при бъбречни проблеми:

Лимонов сок

Пийте повече вода  слимон при болни бъбреци

Високото съдържание на витамин C и лимонената киселина в него спомагат за поддържането на вътрешното рН, благоприятствайки по-добро здраве и по-силен имунитет.

Вегетарианска диета

Ограничете консумацията на червено месо. То може да доведе до образуването на камъни в бъбреците, тъй като съдържа големи количества животински протеини.

Картофи

Картофите и всички храни, богати въглехидрати, помагат за предотвратяването на образуването на бъбречни камъни. Така че, че те са разрешени в хранене при болни бъбреци.

Карфиол

Карфиолът е от полезните храни при бъбречни проблеми

Карфиолът е богат източник на витамин С, фолиева киселина и фибри. Също така съдържа съединения, които са важни за черния дроб и неутрализират токсичните вещества в организма. Изключително полезна храна за хора с бъбречни проблеми.

Ябълки

Ябълките са богат източник на витамини, минерали и фибри. Консумирането на ябълки може да ви помогне да се предпазите от бъбречни проблеми.

Боровинки

Боровинките са богати на хранителни вещества, които могат да помогнат за намаляване на възпалението. Изключително полезни при бъбречни инфекции.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари