Искате да сте здрави? Пийте сок от целина

целина

Целината е една от най-широко употребяваните подправки в кулинарията. Позната е и под името кервиз и се слави с безброй лечебни свойства. Можем да я консумираме и под формата на сок, който е страшно полезен за здравето ни.

Той е богат източник на витамин А, К и С. Съдържа бета-каротин, калий, калций, желязо, магнезий и фосфор. Прясно изцеденият сок от целина помага при запек и регулира перисталтиката на червата. Трудно е да се повярва, но органичното съдържание на натрий в целината, всъщност понижава кръвното налягане, а не го увеличава.

Съединението в целината, наречено фталид, помага мускулите около артериите да се отпуснат, което разширява кръвоносните съдове и позволява на кръвта да тече правилно по цялото тяло. За най-добри резултати, трябва да пиете сок от целина в продължение на 7 дни, след което да спрете в продължение на 20 дни и да започнете отново. Редовното пиене на фреш от целина може значително да намали лошия холестерол. Консумацията от този витаминозен зеленчуков микс помага да се възстановят нормалните функции на нервната система.

Природолечителите препоръчват сокa от целина, освен за успокоение, и при безсъние. Той е и вълшебен помощник в борбата с килограмите. Доказано е, че редовната му консумация помага за намаляване на апетита към сладки и висококалорични храни, което може де е добре дошло за всеки, който се опитва да отслабне. Разнообразието от минерали, открити в сока от целина позволява ефективно да се балансира нивото на рН в кръвта на организма, като по този начин се неутрализира киселинността.

Сокът от целина е и противовъзпалителен, защото съдържа органичните съединения лутеолин и полиацетилен, които потискат възпаленията на костните заболявания като артрит, подагра и респираторните заболявания като астма и бронхит. Той е подходящата напитка за чудесен старт за деня, тъй като притежава детоксикиращи свойства, които изчистват тялото от микроби и токсини. Хранителните вещества в него пречистват бъбреците и черния дроб.

сок от целина

Сокът от целина е и естествен диуретик, тъй като регулира течността в тялото, а в летните горещини помага за нормализиране на телесната температура и охладжа приятно организма.

Вълшебният сок е идеален и за хора, които се занимават активно със спорт, като консумацията му след тренировка замества изгубените електролити и изпълва тялото с минерали. Освен това, ако всеки ден пиете по чаша сок от целина, сте по-защитени от развитието на тумори.

Целината съдържа противоракови съединения, като ацетилен, които са в състояние да спрат растежа на раковите клетки. Освен това, растението е богато на фенолни киселини, които блокират веществата, стимулиращи растежа на туморните клетки.

Невероятно полезният сок от целина не се прави трудно. Необходимо е да измиете предварително кореноплода и да остържете леко горната му коричка, след което да се изцеди. Е, пийте го всеки ден и ще с убедите сами в магическите му свойства!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати