ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Как да разбера кога съм в овулация?

Как да разбера кога съм в овулация?

Всяка жена трябва да знае кога е в овулация
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор-20%
Практичен аксесоар за вашия дом:
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
49.00 лв.
39.20 лв.
Виж ››

Всяка жена трябва да следи овулацията си. Така тя може да прецени благоприятните дни за зачеване или пък да се предпази от такова. По принцип, се смята, че овулацията настъпва между 10-ия и 14-ия ден на менструацията.

При всяка дама обаче нещата са различни, като за това оказват влияние различни фактори като стрес, физическа активност, хормони и други. Ако сте от жените с нередовен цикъл е препоръчително да следите по-внимателно менструалния си календар.

Обикновено признаците за настъпване на овулация са болки в гърдите, болки в яйчниците, увеличение на влагалищния секрет и евентуално леко кървене.

Един от начините да разберете дали сте в овлуация, е да измервате вътрешно-телесната си температура. Правете го всяка сутрин, още преди да сте станали от леглото. Трябва да знаете, че по време на овулация темепературата се повишава. Методът не винаги е точен, но все пак бихте могли да се ориентирате.

От значение е и базалната температура, която също е леко повишена, заради хормоните. Веднага след ставане от сън може да я измерите със специален термометър, който се продава във всяка аптека. Хубаво е да си водите дневник, в който да записвате измерените стойности. Това ще ви помогне да разберете дали е дошъл точния момент.

Друг трик за определяне на овулация е чрез цервикалния секрет. Той обикновено е слузест и прозрачен, и се увеличава три дни преди овулация и един ден след нея. Наблюдения можете да правите всеки ден, но методът не винаги е точен.

Възможно е да пресметнете кога сте в овулация и чрез т.нар. слюнчест метод. Тестването на слюнката става сутрин рано, непосредствено преди поемането на течности или храна. Може да изчислите кога сте в овулация и с помощта на уринарен тест.

Той напомня тест за бременност и можете да го откриете във всяка аптека. Разбира се, онези от вас, които имат редовен цикъл, могат да се ориентират добре и чрез преброяване на дните от месечния цикъл.

За най-сигурно направете изчисляване на овулацията си с повече от един метод и проследявайте данните във времето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати