ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Защо бързо се задъхвам?

Защо бързо се задъхвам?

Задъхване
Електрическа пила за пети с ролки
Препоръчано за теб:
Електрическа пила за пети с ролки
20.00 лв.
Виж ››

Млади сте, но често ви смущава бързо задъхване? Не можете да изминете 2 км, без да се изморите, имате сърцебиене и учестено дишане? Питате се на какво може да се дължи това и дали трябва да се обърнете към лекар? Отговорът е Да! Тъй като задъхването, колкото и безобидно да звучи, е сред симптомите, който не бива да се пренебрегват.

Това може би е знак за астма или заболявания на сърдечно-съдовата система. По-често обаче се случва да е в следствие на паника или стрес. Всички знаем, че безпокойството и напрежението отключват много болести, така че на първо време - намалете стреса. Ако наблюдавате бързо задъхване при незначително усилие, като изкачване на стълби например, може да имате анемия.

Това състояние е по-характерно за жените, но и мъжете също страдат доста често от недостиг на желязо. Ако резултатите ви показват наличие на нисък хемоглобин, е препоръчително веднага да преминете към здравословно хранене.

Напълно вероятно е задъхването да се дължи и на заболявания на белия дроб и на дихателната система - Хронична обструктивна белодробна болест /ХОББ/, бронхиална астма, пневмония и други. Симптомите обичайно се облекчават при специфична терапия, например приложение на инхалаторни медикаменти.

Други често срещани причини за задъхване могат да са наличие на тромби, сърдечна недостътъчност или коронарна болест на сърцето. Понякога задъхването може да е породено от високо кръвно налягане или инфаркт.

Защо бързо се задъхвам?

Бързо задъхване може се наблюдава при хора на всякаква възраст, но най-вече то е проблем за по-възрастните лица, хората с наднормено тегло и пушачите. Затова е наложително да откажете цигарите, а в случай, че имате излишни килограми, е добре плавно да топите мазнините под наблюдението на лекар и повече да се движите.

Както виждате, бързо задъхване при ходене или минимални усилия не е безобиден проблем, а причините за бързата умора са много - от такива, които изискват малки промени в начина на живот, до такива, при които се налага използването на сериозни методи на лечение. Затова не омаловажавайте проблема, и се консултирайте със специалист, за да не се влоши здравословното ви състояние.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати