ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Вредно ли е червилото?

Вредно ли е червилото?

Червило

Векове наред жените използват широка гама от червила, гланцове и други козметични продукти, за да имат сочни устни. В Древността тази козметика е била правена от естествени материали като плодове, пулверизирани скъпоценни камъни или бои, извлечени от определени растения и цветя.

Едва през 19-ти век червилото стана достъпно като произведена от човека суровина, удобно приготвена за използване от съвременната жена и съставена предимно от восък, мазнини и различни оцветяващи пигменти.

Наскоро обаче изследвания установяват, че редовното използване на разкрасителното средство може да ни разболее. Това е така, тъй като голяма част от червилата съдържат метали, които са изключително вредни за здравето, дори увеличават риска от рак. Нека разгледаме по-подробно вредно ли е червилото!

Като цяло ниските нива на тези метали не вредят, но ако жената го нанася на устните си по два-три пъти на ден и го поглъща заедно с храната и напитките, то рискът нараства главоломно. Попадането в устата увеличава въздействието на токсините, а с течение на времето нещата могат да се усложнят. Така че има причина да говорим за вреди от червилото.

Оловото е често срещана съставка на повечето червила. То е невротоксин, който има вредно въздействие върху нервната система, като понякога води до увреждане на мозъка и хормонален дисбаланс. Учените твърдят, че наличието на олово в червилата е особено опасно за женското здраве. Вреди най-вече на жените в детеродна възраст, тъй като натрупването му може да увреди плода при бременност.

Съставът на някои червила изобилства и от някои тежки метали като кадмий, магнезий и хром. Всички те могат да доведат до увреждания на органите. Ако има по-високи количества на кадмий се увеличава рискът от бъбречна недостатъчност. Честото използване на червило с вредни съставки може да причини и рак на стомаха, показват проучвания.

Нанасяне на червило

Много червила притежават нефтохимикали, заради които също можем да говорим за вреди от червилото. Други съставки в разкрасителния продукт пък могат да предизвикат алергия, дразнене и сърбеж на устните и кожата около тях.

Възможно е прекомерното нанасяне на желания цвят да доведе и до парене, изтръпване на устните, дори до пристъпи на астма и уртикария.

Въпреки че устните ни изглеждат по-сочни, плътни и секси след като си сложим червило, е добре да се замислим кое да изберем - суетата или здравето. Или пък да изберем по-безопасна алтернатива и да се спрем на натуралните и органични червила и гланцове. Е, мили дами, преценете сами!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати