ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Как да спрем да кихаме?

Как да спрем да кихаме?

Спиране на кихане
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

На всеки се е случвало да киха. Понякога това е еднократно. В други моменти обаче имаме многобройни кихания, които по никакъв начин не можем да спрем. Понякога се случват вкъщи, а понякога - в най-неподходящия момент. Когато и да е, едно е факт - неприятно е.

Има обаче естествени навици, с които можем да прекратим неприятната серия. Но преди това - какво всъщност е кихането? То е естествена реакция на тялото ни, което реагира на дразнител. На практика всичко, което дразни носната лигавица, може да ни накара да кихаме - прах, полени, козина от животни, черен пипер, настинки, дори и парфюм.

Ако смятате, че кихането ви е причинено от алергия или от фактори от околната среда, като прах например, то опитайте се да ги елиминирате. Ако се е случила спонтанна серия от много кихавици обаче, която искате да спрете - ето кои са начините.

Не гледайте към светлината

Смята се, че 1/3 от населението на земята страда от състояние, което предизвиква кихане при поглед към ярка светлина. Ако вие сте в тази цифра, използвайте качествени тъмни очила, за да предпазите очите си в слънчевите дни.

Не яжте прекалено много

Методи срещу кихане

Някои кихат, когато прекалят с храната. Как да се справите - яжте бавно и на малки порции, дъвчете ястието бавно, приемайте го на малки хапки. Не преяждайте, а яжте по малко и често.

Билкови капки за нос

Ако често ви се случва да кихате, можете да опитате билкови капки за нос. За разлика от класическите, те не увреждат лигавицата на носа и не водят до пристрастяване. Активната съставка в хомеопатичните капки обикновено е екстракт от люти чушки. Те предизвикват мигновена реакция на кихане и течащ нос, но след минута синусите ще бъдат напълно чисти.

Щипнете носа си точно преди да кихнете

Кихане

Когато усетите, че този процес наближава, стиснете ноздрите си с пръст така, както бихте направили, когато усетите неприятна миризма. Можете да опитате да щипнете носа си и в горната му част - точно между веждите.

Гъделичкане в устната кухина

Друг метод да спрете кихавица - погъделичкайте вътрешната горна част в устната ви кухина. След около 5-10 секунди инстинктът да кихнете ще изчезне. Още един начин, който включва езика - натиснете силно по горните си предни зъби. Продължете, докато нуждата да кихнете не спре.

Кихането не е опасно. То е просто естествен механизъм на тялото ни да се справи с дразнителите - точно както очите ни сълзят, когато е прашно, кожата ни сърби при допир с алерген. Ако често ви се случва, това не е причина за притеснение, тъй като кихането е един съвсем безобиден процес, зад който рядко се крият каквито и да е заболявания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати