Могат ли жените да имат ниски нива на тестостерон?

Тестостерон при жени

Тестостеронът е хормон, известен като андроген. Често се смята за "мъжки" хормон. Жените също имат тестостерон в тялото си. Твърде много или твърде малко тестостерон може да повлияе на здравето на жената. Производство на нови кръвни клетки, подобряване на либидото и фоликулостимулиращите хормони, които могат да повлияят на възпроизводството – това са някои от функциите, за които тестостеронът изпълнява в тялото на една жена. Според австралийски учени производството на тестостерон при жените често зависи от възрастта. Докато жената е на 40 години, нейните нива на андрогените са намалели наполовина.

Какви са симптомите на нисък тестостерон при жените?

Някои от симптомите, свързани с ниския тестостерон при жените, включват липса на сексуално желание и удовлетворение, депресивно настроение, летаргия или усещане за мускулна слабост.

Диагноза

Често симптомите на нисък тестостерон при жените са недостатъчно диагностицирани или неправилно диагностицирани. Лекарите използват кръвен тест, за да тестват нивата на тестостерон. Числата, които определят дали нивата на тестостерон на жената са високи или ниски, могат да варират в зависимост от лабораторията, която извършва теста. Според Бостънския университет, ако плазменото ниво на тестостерона е по-малко от 25 ng / dL при жени под 50 години, това е ниско. Лекарите може да имат затруднения при тестването на нивата на тестостерон при жените, защото техните нива на хормони постоянно се колебаят. Ако една жена все още има месечен цикъл, то тя трябва да изследва тестостерона си около 8 до 20 дни след началото на менструалния си цикъл.

Какви са причините за ниските нива на тестостерон при жените?

Нисък тестостерон при жени

Жените произвеждат тестостерон в яйчниците, надбъбречните жлези и периферните тъкани. Тъй като яйчниците са основен „производител“ на тестостерон, намаляването на хормоните, произвеждани от яйчниците, свързани с менопаузата означава, че жените могат да имат ниски нива на тестостерон. Традиционно, намаляването на либидото се дължи на постменопаузалните капки на естроген. При много жени яйчниците продължават да произвеждат хормони като тестостерон. Затова лекарите предполагат, че някои жени с нисък тестостерон може да имат нещо в техния генетичен код, който засяга тяхната способност да произвеждат съединенията DHEA и DHEA-S, които са предшественици на тестостерона. Някои жени също могат да имат недостиг на ензими, които обработват DHEA и DHEA-S в тестостерон.

Какво е лечението при ниски нива на тестостерона при жените?

Лечението на ниския тестостерон при жени не е до голяма степен проучено от медицинските специалисти. Лекарите са по-запознати с ефектите и лечението на високия тестостерон при жените, отколкото със симптомите на твърде малко тестостерон. В резултат на това лекарите невинаги имат една и съща схема за лечение. Лекарите обикновено изписват лекарство, наречено Estratest, при жени след менопаузата. Това лекарство съдържа както естроген, така и тестостерон. Тестостероновата форма обаче е синтетична и може да не е толкова ефективна при лечението на нисък тестостерон.

Ако имате твърде много тестостерон в тялото си, това може да доведе до нежелани реакции. Страничните ефекти на употребата на тестостерон при жените включват появата на акне, окосмяване по лицето, задържане на течности, мъжки физически характеристики, включително мъжки модел плешивост и тембър на гласа.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати