Как да преодолеем топлите вълни?

Менопауза

В живота на всяка жена има период, в който тя усеща топли вълни. Това е свързано с менопаузата, остаряването, а може да е признак и на хормонални проблеми. В тази статия събрахме за вас някои от причините за състоянието, както и начини за справяне с топли вълни.

Причини за горещите вълни

При много жени менопаузата започва обикновено около 45-48 години и приключва малко след 50. При жените-пушачи последната менструация е значително по-рано, отколкото при жените, които не пушат активно.

При менопаузата настъпват промени в тялото на жената, свързани с работата на хипофизната жлеза и яйчниците. Също и постепенно намалява образуването на хормони като естроген и прогестерон. Този своеобразен хормонален дисбаланс, който е по-тежък, отколкото през пубертета, води до траен дискомфорт, свързан с физическото и психическото здраве на жената. Сред симптомите на това състояние са и горещите вълни, придружени от изпотяване, безсъние, раздразнителност и променливо настроение.

Какви вредни влияния оказват намалените нива на естроген?

Менопауза

Понякога ниските нива на този женски хормон, които са характерни за менопаузата, могат да доведат до загуба на костна маса и остеопороза. Друг негативен ефект от хормоналния дисбаланс при нередовен цикъл е покачване на теглото. Получават се проблеми с концентрацията и лоша памет. Нарушава се нормалната работа на нервната система.

Всичко това е предпоставка за топли вълни, които са един от сигурните признаци на всички тези промени в женското тяло при климакс.

Въпреки всичко изброено, климактериумът (менопаузата) е естествено състояние за женския организъм след настъпването на определена възраст. Подходящият хранителен режим и редовните физически упражнения помагат за справяне с топли вълни. Какво да предприемем, за да избегнем топлите вълни?

Приемайте соеви изофлавоноиди

Те намаляват интензивността и честотата на горещите вълни. Забавят загубата на минерали и заздравяват костите, предотвратяват остеопороза. Чрез приема на соеви изофлавоноиди се нормализира работата на нервната система. Това помага за справяне с безсъние - чест проблем при менопауза.

Приемайте калций и витамин D3

Менопауза

Това са витамини и минерали, които са отговорни за здравината на костите. А заздравявайки костите си, ще елиминирате една от причините за горещите вълни.

Приемайте витамините от групата В

Витамин В-комплекс допринася за нормалната функция на нервната система. Намаляват чувството на отпадналост и умора и подпомага сърцето.

Приемайте фолиева киселина

Фолиевата киселина не е само за бременни жени. Тя допринася за здравето на сърдечно-съдовата система, като укрепвайки я. Тя е едно от средствата за справяне с топли вълни.

Виж повече

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари