ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Симптоми на фасетния синдром

Симптоми на фасетния синдром

болка в гърба

Болките в областта на врата и гърба могат да бъдат досадни. Това може да е признак на прост мускулен спазъм или лигамен щам, но постоянната болка може да бъде причинена от по-сериозно състояние, като например фасетен синдром.

Когато чуете стави, може да помислите за коляното, лакътя, челюстта или бедрото. Но и в гръбнака ви има много стави. Той се състои от кости, наречени прешлени, които са разделени на дискове. Всеки прешлен има два комплекта фасетни стави. Това са синовиални стави, разположени от двете страни на съставните части на гръбначния стълб.

Тези фасетни връзки свързват заедно гръбначните тела, осигурявайки стабилност, подкрепа и подвижност към гръбначния стълб. Те позволяват на гръбнака да извършва движения на огъване, изправяне и усукване. Подобно на всяко ставна връзка в тялото, фасетите имат хрущял, облекчаващ движението им.

Хрущялът може да се разпадне при нараняване или с възрастта. Хрущялът в аспектните стави изчезва с течение на времето, става все по-тънък и по-малко подкрепящ. При него се наблюдава подуване и деформиране на ставите, често с ошипяване. Шиповете притискат гръбначномозъчните нерви, което предизвиква силна, разпространяваща се болка. Ставната деформираност ограничава размаха и обема на движенията.

Дисковете могат да се изплъзват или костните шпори могат да растат, докато костта се опитва да се приспособи към по-малкото подпомагане от хрущяла. Възможна е и поява на възпаление, когато остеоартритът се развива във фасетните стави. Дегенерацията им може да доведе до болка, скованост и загуба на равновесие.

Симптоми на фасетния синдром

Артритът и дегенерацията на фасетните стави причиняват ненормално движение на гръбначните тела и водят до развитие на костни израстъци (шипове). Това води до редица проблеми, които причиняват болезнени симптоми на фасетния синдром.

Ако състоянието е засегнало цервикалните фасети, могат да възникнат симптоми като болка в шията и скованост, която често се влошава при различна активност, необичайни звуци при движение на костите, главоболие, мускулни спазми и в областта на врата и раменете.

Също така е възможна силна болка в гърба и врата рано сутрин и късно вечер, неприятни усещания по цялото протежение на ръцете и между раменете.

Нервите в гръбначния мозък или корените на нервите могат да бъдат увредени в резултат на увреждане на ставите. Гръбначният канал може също да стане по-малък, оставяйки по-малко място за преминаване на нервите през гръбначния стълб. Натискът върху нервите може да доведе до симптоми като изтръпване и слабост в ръцете и пръстите, проблеми с ходенето, загуба на равновесие или слабост в ръцете или краката, както и изгаряща болка и изтръпване в бедрата и краката.

Най-чест причинител на фасетния синдром е остеоартритът. Възможна е появата му и при някои други състояния като синовиални кисти, увреждане на гръбначния стълб, често вдигане на тежести.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати