Тестостерон - норми и симптоми

Тестостерон

Тестостеронът е мощен определящ хормон и при мъжете, и при жените. Той контролира сексуалността, регулира производството на сперматозоиди, отговаря за изграждането на мускули и повишава енергията. Тестостеронът е мощен фактор и във формирането на характера, и в единичните прояви на човешкото поведение. Високият тестостерон е свързван със склонността към агресия и с желанието на индивида да се състезава.

С напредването на възрастта нивата на тестостерон в организма постепенно спадат. Това може да доведе до разнообразни биологични и поведенчески промени - "забавяне на оборотите", намаляване на сексуалното желание... Нищо притеснително - това е просто част от остаряването. В някои случаи обаче ниските нива на тестостерон са повод за притеснение!

Нормални нива на тестостерон

Нормалните стойности на тестостерон в кръвта варират в широки граници в зависимост от функцията на щитовидната жлеза, протеиновия статус и други фактори. За мъжете около 19 и малко нагоре години за нормални се приемат стойности между 240 и 950 нанограма на децилитър кръв. За жените в същата възраст нормалното ниво е между 8 и 60 нанограма на децилитър.

Човешкото тяло произвежда най-много тестостерон около 18 - 19 годишна възраст. След това нивото на хормона се задържа в равни граници, преди да започне да спада постепенно с напредването на възрастта.

Нуждата от тестостерон обаче започва още в утробата

- хормонът е необходим за нормалното развитие на фетуса. От нивото на тестостерон в организма на майката по време на бременността пряко зависи нормалното развитие на половата система, особено ако полът на фетуса е мъжки. Хормонът обаче трябва да е и много прецизно контролиран - високите нива на тестостерон при фетуса може да бъдат свързани с аутизъм.

Юношество и първи години на зрелостта

Нивата на тестоетерон са в най-високите си стойности през юношеските години и в началото на зрелостта. При момчетата първите физически признаци за мощно увеличение в стойностите на тестостерон проличават през пубертета. Гласът се променя, раменете стават по-широки, а лицевата структура добива мъжки черти.

Зряла възраст

Тестостерон - норми и симптоми

С напредването на възрастта на мъжа нивото на тестостерон в организма започва да намалява - средно с около 1% годишно след навършването на 30 години. При жените във фертилна възраст, тоест - преди менопаузата, тестостеронът се произвежда главно в яйчниците. Нивата на хормона започват да спадат едва след менопаузата, която настъпва обикновено между 45 и 55-годишна възраст.

Симптоми при нисък тестостерон

Някои хора имат вродени състояния, които обуславят ниски нива на тестостерон - например увреждания на тестисите или яйчниците. Подобен ще е резултатът и при придобити, а не вродени проблеми и увреждания. Недостигът на тестостерон може да причини проблеми в сексуалната функция, включващи:

- намалено сексуално желание;

- по-малко спонтанни ерекции ;

- импотентност;

- еректилна дисфункция;

- липса на оплодителна способност.

Други знаци, че тестостеронът може би е нисък, са:

- промяна в съня;

- затруднения в концентрацията;

- ниска мотивация;

- намаление на мускулния обем и сила;

- намалена костна плътност;

- гинекомастия при мъжете;

- депресия;

- умора.

Ако подозирате, че може би имате нисък тестостерон, най-добре да потърсите консултация с лекар. Стойностите на тестостерона в организма се установяват с тестостеронен тест.

Тестостерон и жени

Тестостерон - норми и симптоми

Тестостеронът е основният мъжки хормон, но ролята му в правилното функциониране на женския организъм съвсем не е за подценяване. Все пак нивата на тестостерон при жените са несравнимо по-ниски.

Основният женски хормон е естрогенът - който също се произвежда в яйчниците. След менопаузата нивата на естрогена просто се сриват и преобладаващ хормон се оказва тестостеронът. При увреждания на яйчниците, като поликистоза например, нисък естроген и преобладаващ тестостерон могат да се получат и във фертилна възраст. Това може да доведе до:

- видима загуба;

- акне;

- нередовна или липсваща менструация;

- поява на лицево окосмяване;

- безплодие.

Неспособност за забременяване обаче е възможно следствие и от нисък тестостерон, наред със слаби кости и загуба на либидо.

Ефекти от необичайни стойности на тестостерон

Спадът в нивата на хормона в тялото принципно е нормална част от остаряването, но може да бъде също така и последица от други външни фактори, като например:

- реакция към определени медикаменти;

- проблеми с щитовидната жлеза;

- депресия;

- прекомерна употреба на алкохол;

Отклоненията в стойностите на тестостерон могат да бъдат следствие/причина за здравословни проблеми:

- рак на тестисите/яйчниците;

- срив във функцията на тестисите;

- хипогонадизъм;

- подранил или закъсняващ пубертет;

- вродени заболявания (диабет, бъбречни заболявания);

- тежко затлъстяване;

- химиотерапия или радиационно облъчване;

- употреба на опиати.

Ако лекар прецени нивата на тестостерон като прекалено ниски, той може да назначи хормонална терапия. Начините за прием са разнообразни - инжекции, таблетки, подкожно имплантирана капусла, гел...

Нормално е да се притеснявате за спадащия тестостерон, но все пак натуралното понижаване в резултат на стареене е част от живота. Обърнете се към лекар, ако смятате, че усещате ненормални симптоми!

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати