ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Предпазва ли от грип носенето на маска?

Предпазва ли от грип носенето на маска?

Маска за предпазване от грип
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Когато Съединените щати преживяха епидемия от свински грип през 2009 г., всички говореха за това как да се намали разпространението на инфекцията. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията наличието на ваксина е било ограничено през онази година, защото вирусът не е бил идентифициран, докато производителите не започнали да произвеждат годишната ваксина.

Здравните организации напомнят на хората за важността на редовното миене на ръце с топла вода и сапун. Пациентите, които са развили грипа, са посъветвани да останат вкъщи, за да се възстановят и да предотвратят разпространението на вируса сред други хора. След това някои започнаха да правят нещо, което повечето от нас не бяха виждали преди: носеха хирургични маски.

Научете повече за това дали маските за лице наистина могат да предотвратят разпространението на грипа и кои маски са най-ефективни.

Проучванията доказват, че маските помагат

Хирургическа маска за лице

Проучване от 2008 г., публикувано в Международния вестник за инфекциозни болести, заключава, че когато се използват правилно, маските са много ефективни при предотвратяване на разпространението на вирусни инфекции. Семейството на деца с грипоподобни заболявания, които използват правилно маските, са с 80% по-малка вероятност да бъдат диагностицирани с болестта. Изненадващо, разликата между използваните видове маски е незначителна.

Друго проучване също отчита подобни резултати. Изследователите са изследвали 400 души, които са били болни от грип. Те установили, че членовете на семейството намаляват риска от заразяване с грип с 70%, когато мият често ръцете си и носят хирургически маски.

Други проучвания откриват обещаващи резултати извън домакинството. Например, едно такова проучване е проведено от екип от изследователи от университета в Мичиган на повече от 1000 студенти, живеещи в зали за пребиваване. Те разпределят студентите на групи: тези, които носят маски, тези, които носят маски и спазват добра хигиена на ръцете, и тези, които не го правят. Резултатите показаха, че тези, които носеха маски в зали за пребиваване и спазваха честото миене на ръце, намалиха риска от грипоподобно заболяване с удивителните 75 процента.

Все пак, проучването не установи намаляването на симптомите само при носенето на маска. Това показва, че използването на маски трябва винаги да се съчетава с често миене на ръце.

Видове маски

Има два вида маски за предпазване от инфекции:

Маски за лице

Маските за лице прилепват сравнително свободно и са предназначени за еднократна употреба. Лекарите, зъболекарите и медицинските сестри обикновено ги носят, когато лекуват пациентите си. Тези маски предотвратяват заразяването с капки от телесни течности, които могат да съдържат вируси. Недостатъкът им обаче е, че не възпрепятстват вдишването на малките замърсители във въздуха.

Респиратори

Респираторите, наричани още респираторни маски, са предназначени да предпазват от малки частици във въздуха, които могат да съдържат вируси. Името им идва от факта, че могат да филтрират 95% от въздушните частици. Те се използват и при боядисване или третиране на потенциално токсични материали.

Трябва да избирате внимателно респираторите. Те трябва да образуват отлично уплътнение, така че да няма пролуки, които да позволяват наличието на въздушни вируси. Здравните работници ги използват, за да се предпазят от заболявания като туберкулоза или антракс. За разлика от обикновените маски за лице, респираторите предпазват от големи и малки частици.

Насоки за употребата на маските за лице

Предпазване то грип

Здравните организации препоръчват медицинските работници да носят маски за лице, когато работят с пациенти, които боледуват от грип. Те ги съветват и да предлагат маски за лице на пациенти, които показват признаци на респираторни инфекции.

Маските могат да помогнат за предотвратяване на грипните вируси, но само ако се носят правилно и се сменят често.

Съвети как да носите правилно маска за лице:

- Сложете си маската, когато се намирате в близост до болен човек;

- Поставете маската, така че да стои здраво на мястото си върху носа, устата и брадичката. Опитайте се да не докосвате маската отново, докато не я свалите;

- Ако сте болни от грип, носете маската си преди да се приближите до други хора;

- Ако сте се заразили с грип и трябва да посетите лекар, носете маската в чакалнята, за да не заразите и другите хора там;

- Ако сте предразположени към заразяване с грип или на мястото, където живеете грипът е силно разпространен, носете редовно маска за лице;

- Когато свалите маската, я изхвърлете и си измийте добре ръцете. Никога не ползвайте повторно една и съща маска за лице

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати