Как да се справим с грипния сезон в училище

Как да се справим с грипния сезон в училище
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
13.00 лв.
Виж ››

Предотвратяването на грипа в училищата е съвместно усилие. Учениците, родителите и персоналът трябва да вземат необходимите предпазни мерки, за да ограничат разпространението на грипните вируси.

Превенцията е ключа към успеха. Но ако вие или вашето дете вече сте се заразили, има няколко важни стъпки, които трябва да предприемете, за да сте здрави и да предотвратите появата на други вируси. Как да се справите с грипа в училище, ако той вече е налице?

Защита от грип

Всеки трябва да направи, това което се изисква от него, за да спре разпространението на грипната епидемия. Следващите препоръки могат да ви помогнат да намалите шансовете за избухване на грипни вируси във вашето училище:

Мийте често ръцете си

Избягвайте контакти с много или заразени с грип хора. Разбира се, това е доста трудно, когато се намирате на места, на които обикновено има повече хора, като училището например.

Това, което трябва да направите, е да миете ръцете си често с топла вода и сапун и да се стараете да не докосвате лицето си. Също така може да използвате и дезинфектиращи препарати за ръце, които съдържат поне 60% алкохол.

Учителите от своя страна трябва да осигурят достатъчно време на своите ученици, за да могат спокойно да си мият ръцете през целия ден. Това е лесен и същевременно ефикасен начин за справяне с грипния сезон.

Ваксинирайте се

Ваксиниране срещу грип

Най-добрият начин да предпазите себе си и вашето семейство от грипа е да се ваксинирате. Може да отнеме до две седмици, докато грипната ваксина проработи, така че не забравяйте да се ваксинирате доста преди грипа да започне да се разпространява.

Септември или октомври са най-благоприятните месеци за ваксиниране. Дори и да на успеете да се вместите в този срок, все пак е добре да си набавите ваксина.

Можете да се ваксинирате при личния си лекар, медицински клиники, градски здравни отдели и дори в университетския здравен център.

Задължително е да се ваксинирате при смяната на сезоните. Ако все пак се разболявате въпреки ваксината, тя може да помогне за съкращаване на времето, в което сте болни и да ограничи симптомите на грипа. Това определено води до по-малко загубени дни за училище или работа.

Не споделяйте лични вещи с другите

Избягвайте да споделяте лични вещи като балсам за устни, грим, напитки, храна, прибори за хранене, слушалки, музикални инструменти, кърпи и спортна екипировка.

Покрийте устата си с ръка, когато вие или някой друг кихне или кашля.

Грипният вирус най-често се разпространява, когато някой болен от грип кихне или се изкашли. Капките остават във въздуха и могат да се приземят върху други хора или предмети. След това грипният вирус може да живее до 48 часа, като това го прави потенциален заразител, който може да засегне всеки докоснал се до него.

Дезинфекцирайте всички повърхности

Учителите и училищният персонал трябва да извършват рутинно дезинфекциране на повърхностите, които учениците често докосват. Такива например са бюра, плотове, всякакви дръжки, компютърни клавиатури, кранчета и др.

Бъдете здрави

Съвети за предпазване в грипния сезон в училище

Друг ключов момент при предпазването от грип в училище е да поддържате имунната си система здрава. Тъй като сезонът на грипа настъпва, учениците, родителите и персоналът на училището трябва да полагат допълнителни грижи за своето здраве. Трябва да се уверят, че получават достатъчно сън и упражнения, да избягват стреса и да се хранят с добре балансирана диета, богата на плодове и зеленчуци.

Кога да си останете вкъщи

Вие или вашето дете трябва да си останете у дома още при първите симптоми на грип, които могат да включват:

- треска и температура над 38 градуса;

- мускулни болки;

- умора;

- загуба на апетит;

- втрисане;

- повръщане;

- главоболие;

- запушен нос.

За много възрастни и тийнейджъри внезапно появилата се висока треска е най-ранният симптом на инфекцията. Учениците и персоналът трябва да останат вкъщи, докато не изминат поне 24 часа, откакто са имали треска или признаци на треска (студени тръпки или изпотяване), без да използват лекарства.

Какво да направите, ако детето ви се почувства зле в училище

Ако вие или вашето дете се почувствате зле на работа или в училище, важно е да се приберете у дома и да си починете, колкото е възможно по-скоро. Междувременно болните ученици и персонал, трябва да бъдат отделени от другите.

Лечение на грипа

Предпазване от грипа в училище

Най-добрите средства при лечение на грипа са много почивка, сън и пиене на голямо количество течности. Насърчавайте детето си да хапва по малко и редовно, дори и да няма апетит.

Лекарствата без рецепта също могат да помогнат на вас или на детето ви да се почувствате по-добре, защото тялото се бори с инфекцията. Има няколко опции в зависимост от това кои симптоми са най-силни:

- Болкоуспокояващите намаляват температурата, главоболието и болките в тялото;

- Деконгестантите отварят носните проходи и облекчават натиска в синусите;

- Потискащи кашлицата медикаменти облекчават сухата кашлица;

- Експекторатите разхлабват дебелата слуз и правят мократа кашлица по-продуктивна;

- Вашият лекар може да ви предпише антивирусни лекарства, за да намалите симптомите и продължителността на грипа. Тези лекарства действат най-добре, ако се вземат в рамките на 48 часа от началото на симптомите.

Симптомите на грипа са склонни да се влошават преди да се подобрят. При повечето хора грипните симптоми изчезват след седмица, но умората и кашлицата могат да се задържат по-дълго време.

Ако първоначално симптомите изчезнат, а после се влошат отново, добре е да се посъветвате с личния си лекар как да се предпазите в грипния сезон. Възможно е да е настъпила сериозна вторична инфекция като пневмония или бронхит.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати