Ето как никога да не се разболявате

здравословен живот за предотвратяване на болести

За съжаление няма как да се избегне контактът с бактерии и вируси в училище или на работа. Но, ако се опитате да живеете по-здравословно, това ще подобри имунитета и цялостното ви здравословно състояние, така че организмът ви бързо да се справя с тях. Ето няколко съвета за предотвратяване на настинки и грип:

Яжте зелени зеленчуци

Зелените листни зеленчуци са богати на витамини, които ви помагат да поддържате здравословно тегло и устойчива имунна система. Яденето на кръстоцветни зеленчуци изпраща химически сигнали на организма, вследствие на което той увеличава производството на специфичните протеини по повърхността на клетките, необходими за по-ефективната имунна система.

Витамин D

витамин D предпазва от болести
Снимка: 1

Недостигът на витамин D може да доведе до симптоми като слаб растеж на косата, сърдечно-съдови проблеми и слаба имунна система. Храните, които са добри източници на витамин D, са яйчни жълтъци, гъби, сьомга, консервирана риба тон и говежди черен дроб.

Движете се

Правете редовни тренировки, като ходене три пъти седмично, например. Редовните упражнения предотвратяват възпаленията, намаляват стреса и освобождаването на хормони, свързани със стреса. Физическата активност подобрява кръвообръщението и ускорява разпространението на болкоуспокояващи бели кръвни клетки, което помага на организма да се бори срещу грип и настинки.

Спете достатъчно

качественият сън е важен фактор за добро здраве

Получаването на необходимата доза сън (минимум 8 часа) е изключително важно за придобиването на по-голяма резистентност към вирусите. Доказано е, че хора, които спят по-малко всяка нощ са с около 3% по-склонни да се разболеят.

Намалете алкохола

Консумацията на алкохол може да увреди дендритните клетки на организма, което е жизненоважен компонент на имунната система. Увеличаването на консумацията на алкохол във времето може да увеличи риска от бактериални и вирусни инфекции.

Намалете стреса

Съществува връзка между хроничния психически стрес и физическите заболявания. Намирането на ефективен начин за регулиране на личния стрес може да допринесе за по-добро общо здравословно състояние.

Пийте зелен чай

зеленият чай укрепва имунитета

От векове зеленият чай е свързан с добро здраве. Ползите за здравето от зеления чай се дължат на високото му съдържание на антиоксиданти, наречени флавоноиди.

Бъдете социални

Психологически изследвания сочат, че социалната изолация може да увеличи стреса, което забавя имунния отговор на организма и способността му бързо да се лекува.

Поддържайте добра хигиена

Избягването на микроби е ключът към предпазването от заболявания. Ето някои начини за практикуване на добра хигиена: Взимайте душ всекидневно, мийте ръцете си преди да ядене или приготвяне на храна, мийте ръцете си преди да поставите контактни лещи или да извършвате друга дейност, която изисква контакт с очите или устата, покривайте устата и носа си с тъкан, когато кашляте или кихате, носете почистващ препарат за ръце на алкохолна основа, за употреба, когато сте в движение, дезинфекцирайте споделени повърхности като клавиатури, телефони, дръжки, дистанционни устройства.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати