ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Важни факти за мигрената

Важни факти за мигрената

Мигрена

Мигрената не е просто лошо главоболие. Само в САЩ тя засяга повече от 36 милиона души. Групите, които са изложени по-висок риск, са жените, хората на 30-40 години и тези с фамилна история. Мигрената може да бъде епизодична, ако я получавате спорадично, или хронична, ако я получавате 15 или повече дни месечно над три месеца. Ето и още важни факти за мигрената!

Уейд Купър, директор на клиниката по главоболие и невропатична болка към университета в Мичиган, мисли за мигрената като за неврологичен рефлекс. По време на мигрена лигавицата на мозъка получава възпалителен сигнал, който дразни нервите за болка и те изпращат сигнал дълбоко в мозъка. След това мозъкът активира каскада на свръхчувствителност към светлините, звуците и миризмите. Този рефлекс може да бъде активиран от всичко, което дразни нервната система.

Много хора бъркат мигрената със синузит или главоболие от алергия. Някои случаи на мигрена не са диагностицирани, а други са сгрешени. Колкото по-рано разберете дали имате мигрена, толкова по-рано и по-добре можете да я лекувате. Лечение на мигрена може да се проведе само с много упоритост и последователност.

Не е напълно ясно какво я причинява. Някои хора са генетично предразположени към нея. Но учените знаят какво може да предизвика пристъп на мигрена, ако вече страдате от нея. Състоянието се задейства от някои храни и напитки като алкохол, меки сирена, кофеин, аспартам, от някои светлини, от някои миризми, от големи температурни промени или от изменения в налягането, от дехидратация, от пропускане на хранения. Причинители са и хормоналният дисбаланс, инфекциите, недоспиването или прекалено многото сън.

Много заболявания са свързани с мигрена. Сред тях са депресия, тревожност, фибромиалгия, травми, синдром на раздразненото черво. Не е ясно дали едно състояние може да причини друго, но изследователите знаят, че са свързани. Ако имате едното състояние, по-голяма е вероятността да страдате и от другото.

Депресия

Хората, които са страдали от мигрена в миналото, са изложени на по-висок риск от инсулт или сърдечен удар. Така че е много важно да се придържате към здравословно хранене, да тренирате редовно и да следите здравето на сърцето и кръвоносните съдове, ако получите мигрена.

Мигрената причинява тежка и пулсираща болка в главата, която понякога е само от едната страна, но може и да е от двете. Трае от няколко часа до три дни. Разликата от другите главоболия е, че болката от мигрена обикновено се съпровожда от гадене или повръщане и от изключителна чувствителност към светлините и звуците.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати